Read Time:3 Minute, 45 Second

Minder plastic gebruiken in de badkamer lijkt misschien een moeilijke opdracht, maar het is eigenlijk makkelijker dan je denkt. Door kleine stappen te zetten, creëer je al snel een plasticvrije badkamer! Zodra een product op is of aan vervanging toe is, ga je op zoek naar een plasticvrij alternatief. In dit artikel vind je tien tips voor minder plastic gebruik in de badkamer!

1. Minder plastic gebruiken in de badkamer: een stuk zeep

Gebruik je een pompfles met handzeep en gooi je deze weg als ze leeg is? Dat is best zonde en ook helemaal niet nodig. Leg liever een stuk zeep in een bakje op de wastafel. Dit scheelt je een heleboel plastic verpakkingen in de prullenbak! Tegenwoordig vind je tal van lekkere zepen in allerlei geuren en kleuren. Door een zeepmatje te gebruiken, voorkom je dat de zeep smelt en papperig wordt.

2. Plasticvrije badkamer: shampoo bars

Hetzelfde geldt voor plastic shampoo flessen. Je kunt deze plastic flessen makkelijk vervangen door voor plasticvrije shampoo bars. Een shampoo bar is beter voor het milieu en gaat ook veel langer mee dan vloeibare shampoo uit een fles. Het is wellicht even wennen om je haar te wassen met een shampoo bar, maar de kans is groot dat je daarna niets anders meer wilt!

3. Houten kam en borstel

Hout is duurzamer dan plastic en het is ook beter voor je haar. In tegenstelling tot kunststof maakt hout je haar minder statisch. Bovendien zorgt een houten kam of borstel voor een veel zachter gevoel op je hoofdhuid. Het voelt zelfs als een kleine hoofdmassage!

4. Tandenborstel van bamboe

Je kunt ook minder plastic gebruiken in de badkamer door niet meer elektrisch te poetsen. In plaats van een plastic tandenborstel kies je er eentje van bamboe. Als je het fijn vindt, kan je zelfs de plastic tubes vervangen door een soort tabletten. Leuk om eens te proberen, toch?

5. Wattenstaafjes zonder plastic

Ook voor wattenstaafjes zijn er milieuvriendelijke alternatieven verkrijgbaar. Zo kan je voor bio wattenstaafjes van katoen of gerecycled karton kiezen. Wat ook leuk is: herbruikbare wattenstaafjes van bamboe, dan heb je helemaal geen afval meer!

6. Glazen potjes

Bulkt jouw badkamer van de plastic flesjes, potjes en tubes? Tegenwoordig kan je steeds meer verzorgingsproducten in glazen potjes kopen zoals bijvoorbeeld een dag- en nachtcrème. Je kunt ook zelf verzorgingsproducten maken die je vervolgens in glazen potjes bewaard. Op internet vind je genoeg ideeën om hiermee aan de slag te gaan.

7. Natuurlijke scrub spons

Vind jij het ook zo heerlijk om jezelf in te zepen met zo’n felgekleurde douchespons? Wellicht heb je er nog niet bij stilgestaan dat je je eigenlijk schrobt met een prop plastic. Je scrubt er dan wel dode huidcellen mee weg, maar er komen vast ook wel microplastics in jouw huid terecht. Kies daarom liever voor een natuurlijke scrub spons die je huid mooi laat stralen. Als je de spons na gebruik grondig uitspoelt, kan je er maanden van genieten!

8. Wasbare maandverbanden, inlegkruisjes, wasbare tampons en menstruatiecups

Maandstonden zijn niet leuk en ze brengen ook nog eens een hoop afval mee. Gelukkig kan het ook plasticvrij! Denk bijvoorbeeld aan wasbaar maandverbrand. In tegenstelling tot veel klassieke wegwerp-maandverbanden bevat wasbaar maandverband geen chemicaliën. Hierdoor heb je minder kans op irritatie in je intieme zone. Bovendien bieden stoffen maandverbanden de zachtheid aan die je tijdens die dagen van de maand wel kunt gebruiken. Ook wasbare tampons en menstruatiecups zijn het proberen waard!

9. Herbruikbare scheermesjes

Wegwerp scheermesjes mogen dan erg handig zijn, milieuvriendelijk zijn ze niet want ze creëren een hoop afval. Wil je minder plastic gebruiken in de badkamer? Stap dan over op herbruikbare scheermesjes. Er zijn stijlvolle scheermessen van chroom verkrijgbaar die niet gaan roesten. Dit is een veel duurzamer alternatief van wegwerp scheermesjes! Ook scheerzeep in een spuitbus of tube is overbodig, een scheerzeep is net zo fijn en gaat langer mee.

10. Geen prullenbak in badkamer

Een laatste tip voor een badkamer zonder plastic afval is om de prullenbak uit de badkamer te halen. Wanneer je bovenstaande tips volgt, zal je sowieso veel minder afval in de badkamer hebben. Bovendien moeten er in de meeste prullenbakken plastic zakjes. En dat doen we natuurlijk niet meer! Een plasticvrij alternatief is om een mandje in de badkamer te zetten waar je het afval in verzameld. Eens in de zoveel tijd neemt iemand het mandje dan mee naar beneden en gooit de inhoud leeg in de vuilnisbak in de keuken. Alle beetjes helpen!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
verhuisdekens Previous post Bescherm je spullen tijdens transport door speciale verhuisdekens te gebruiken
thuisnetwerk aanleggen Next post Je eigen thuisnetwerk aanleggen