Read Time:2 Minute, 56 Second

Van zolder naar slaapruimte

De zolder is vaak de ruimte die is toegewezen als de plek voor rotzooi van overige kleding, oude technische spullen die al jaren zijn afgeschreven en je overgrootmoeders spulletjes waar je veel emotionele waarde aan hecht, maar eigenlijk niet mooi genoeg zijn om in je huis te zetten. Vaak wordt vergeten dat de zolder een perfecte ruimte is voor een slaapkamer. Een zolder is dan misschien niet recht toe, recht aan, heeft geen kolossale ruimte en ook geen hoog plafond, maar het is absoluut een ruimte die je creatieve brein op scherp zet.

Een zolder is een lieflijke en romantische plek die je kan omtoveren tot een slaapkamer. Een zolder lijkt een onpraktische ruimte om te verbouwen, maar als je praktisch omgaat met de zolder valt dit probleem weg. Volg daarom de volgende tips om de mooiste slaapkamer te creëren in je huis.

  1. Houd rekening met looproutes

De schuine wanden van een zolder maken het lastig om op dit plek te lopen. Bedenk dus goed van tevoren welke meubels je wilt, waar je ze wilt plaatsen en in hoeverre de looproute nog goed begaanbaar is. Altijd gebukt lopen in een slaapkamer is niet aan te raden.

  1. Zorg voor daglicht met een dakraam

Daglicht vormt vaak een moeilijkheid bij het maken van een slaapruimte op zolder. Gelukkig is dit probleem gemakkelijk op te lossen met een dakraam in de zolder. Natuurlijk zit je op de zolder vaak met een schuin dak, wat het installeren van een dakraam en dakraam gordijnen net iets lastiger maakt. Maar wie aan een dakraam rolgordijn denkt, zal ook automatisch denken aan de praktische dakraam bedekking van VELUX. VELUX weet als geen ander hoe het zit met raambedekking voor ramen in een schuin dak. Een andere manier om veel licht in je kamer te brengen, is door een dakkapel te installeren.

  1. Maak gebruik van de nutteloze hoeken

Vanwege de nutteloze hoeken wordt een zolder vaak gezien als een ‘nutteloze’ ruimte. Ook de nutteloze hoeken op zolder zijn met het grootste gemak te verdoezelen. Maak gebruik van inloopkast of een inbouwkast.

  1. Beperk de warmte

De zolder is de plek van warmte. Het kwik op deze plek zal des te sneller stijgen met een dakraam. Op de zomerse dagen zal de zon namelijk binnen enkele uren je zolder tot een Sahara omtoveren. Om de hitte op de zomerse dagen te beperken, is het van groot belang dat je de zolderruimte isoleert. Ook een airco of een ventilator zijn op de zolder geen overbodige luxe.

  1. Houd rekening met de kleuren van het plafond

Een zolderruimte is vaak erg klein of oogt in ieder geval klein door de schuine wanden. Maak de zolder optisch groter door lichte kleuren te gebruiken. Het licht reflecteert deze kleuren en laat de ruimte groter lijken. Felle en heftige kleuren lijken op je af te komen en maken de ruimte kleiner.

  1. Houd rekening met de vloeren

De vloer van de zolder ligt boven alle andere kamers. Houd daar rekening mee, aangezien het vloertype bepalend is voor in hoeverre het geluid beneden te horen. Het is niet fijn als je elke voetstap beneden in de woonkamer hoort.

  1. Verlichting

Alleen een dakraam is niet voldoende. In de winterse periode heb je weinig daglicht en ‘s avonds wordt het erg vroeg donker. Kies voor losse staande lampen en wandlampen. Neem eens een kijkje bij IKEA om inspiratie op te doen, zij bieden een groot assortiment wandlampen, staande lampen, bureau lampen etc. Hangende lampen zijn vaak lastig te installeren bij een schuin dak.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Randvoorwaarden voor een eco-woning
Next post Een stukje geschiedenis in een nieuw huis.