Read Time:3 Minute, 9 Second

Zodra de zomer nadert worden de meeste tuinen in Nederland voorzien van een zwembad. Aangezien er een behoorlijke plons water in zo’n bad past, is het zaak om het goed schoon te houden.

Vaak wordt gekozen voor een behandeling met chloortabletten en andere chemische middeltjes. Het blijkt een ware kunst te zijn, om de hygiëne van het water op peil te houden.

Elke dag moet u het water testen en zodra er ook maar één waarde afwijkt, moet er weer een of ander chemisch middeltje worden toegevoegd om de bacterie- of algengroei een halt toe te roepen. Buiten dat het vrij veel tijd in beslag neemt, is het ook niet prettig voor uw huid en ogen.

Tegenwoordig bestaat er een veel fijner systeem, waarbij de benodigde chloor wordt omgezet uit zout.

Wat is membraanelektrolyse?

Een membraanelektrolyse-systeem is een technisch hoogstandje. Het is in staat om exact de hoeveelheid chloor om te zetten uit zout, waar op dat moment behoefte aan is. Door de half-geautomatiseerde werking, zorgt de elektrolyse voor een constant hoge kwaliteit van uw zwembadwater. Algen en andere micro-organismen zullen geen kans krijgen om uw water te vervuilen.

Het systeem beschikt over een bewakingsmechanisme, waardoor het altijd veilig en betrouwbaar is. Zodra het apparaat ook maar merkt dat er iets niet in orde is, schakelt het zichzelf uit.

Het gebruik van de membraanelektrolyse is vrij eenvoudig, doordat het display is voorzien van begrijpelijke meldingen en u commando’s kan invoeren via het toetsenbord.

Hoe kan zout omgezet worden naar chloor?

Wanneer we aan zout denken, zullen we niet gauw zeggen dat het chemisch is. Toch is zout een chemische grondstof.

De scheikundige benaming is natriumchloride. Als u een zoutkorrel onder een microscoop zou leggen, zou u zien dat een zoutkristal bestaat uit twee bestanddelen,

namelijk natrium- en chloordeeltjes. Het membraanelektrolyse-apparaat scheidt deze deeltjes van elkaar door middel van elektriciteit.

Doordat het apparaat de waterkwaliteit constant meet, weet het hoeveel chloor er nodig is en zal het precies de hoeveelheid zout verwerken dat nodig is.

Hoe lang blijft het water goed?

In tegenstelling tot een chloorbehandeling, werkt een zoutwatersysteem vrijwel geheel automatisch. Wanneer u werkt met chloortabletten en andere chemische toevoegingen, moet u dagelijks het water controleren en zo nodig de hoeveelheid chloor of ph aanpassen.

Als u eens een dagje of weekend spontaan weg bent of bijvoorbeeld op vakantie gaat en niemand houdt de waterkwaliteit in de gaten, dan kunt u er donder op zeggen dat bij thuiskomst het water in een groene bende is veranderd.

Om het water terug in goede conditie te krijgen, kost heel veel moeite. Veel mensen kiezen er dan ook voor om de stop uit het bad te trekken en opnieuw te vullen. Hartstikke zonde, want drinkwater is tegenwoordig onderhevig aan schaarste.

Het elektrolyseapparaat beschikt over een eigen systeem voor kwaliteitscontrole en zorgt er zelf voor dat uw water van goede kwaliteit blijft. U heeft er bijna geen omkijken meer naar.

Aan het begin van de zomer vult u het systeem met zwembadzout, stelt de pomp in en de rest gaat als vanzelf. Hoe fijn is het om terug te komen van vakantie en gewoon in uw eigen bad te kunnen springen.

Bovendien is het vaak voldoende om 1 keer per seizoen het zwembad in zijn geheel te vullen.

Is een membraanelektrolyse-systeem duur?

Vooral de aanschafkosten van een zoutwatersysteem zijn hoog, maar uiteindelijk bent u een stuk voordeliger uit dan met een chloorbehandeling. Buiten dat is het ook een stuk milieuvriendelijker en gezonder.

Alle voordelen op een rijtje:

  • Makkelijk in gebruik,
  • het water blijft veel langer en beter schoon,
  • algen en micro-organismen hebben geen kans,
  • het systeem bewaakt zelf de waterkwaliteit,
  • u hoeft niet meer constant dure chloorproducten te kopen,
  • het is een stuk gezonder voor uzelf en het milieu.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
wandbordjes maken Previous post Zelf wandbordjes maken
kunstof kozijn Next post Het nieuwe wonen is duurzaam wonen.