Read Time:3 Minute, 3 Second

Een van de meest populaire onderwerpen tegenwoordig is duurzaamheid in relatie tot je woning. Als je je woning gaat verduurzamen lever je een bijdrage aan het verbeteren van het milieu. Maar dat is niet het enige voordeel. Verduurzaming van een woning verbetert het wooncomfort en verlaagt uw energiekosten. Een win-win situatie voor iedereen! Het perfecte duurzame pand is een efficiënt pand dat zo wordt gebouwd of verbouwd dat hulpbronnen het gebruik van energie optimaliseren. Als je je woning verduurzaamt, zijn er natuurlijk kosten aan verbonden. En dus is het verstandig om een duidelijk beeld te hebben van de manieren waarop je je woning kunt verduurzamen. Dat doen we voor jou in onderstaande blog.

Een sedum dak heeft veel voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Een dergelijk groendak zorgt voor een regenwaterbuffer, zuivert de lucht, verlaagt de omgevingstemperatuur, regelt de binnentemperatuur, bespaart energie en stimuleert de biodiversiteit in de stad. Dergelijke groendaken zijn onderdeel van klimaatbestendig bouwen en worden verwezenlijkt met zogenaamde sedum matten. Een sedum dak is een toegankelijke en efficiënte manier om de duurzaamheid van je huis te verbeteren. 

Energie-efficiënte apparaten

Een belangrijke stap om een huis energiezuiniger te maken, is om altijd eerst te isoleren voordat je bijvoorbeeld efficiëntere manieren van verwarmen gaat gebruiken. Ook kleine veranderingen aanbrengen in energiezuinige apparaten is iets dat iedereen gemakkelijk kan doen. Door te investeren in energiezuinige apparaten in huis, kun je ook je rekeningen verlagen. Denk aan gloeilampen, douchekoppen, koelkasten, wasmachines, vaatwassers en drogers. Het voelt misschien als een kleine stap, maar alle beetjes helpen.

Warmtepomp

Vorig jaar ging de belasting op aardgas omhoog en dit jaar gaat de belasting op elektriciteit omlaag. Dat maakt het het juiste moment om het verwarmingssysteem in huis te heroverwegen. De traditionele c.v. ketel haalt zijn energie volledig uit gas. Een warmtepomp is wat dat betreft energiezuiniger. Een warmtepomp gebruikt maar een kleine hoeveelheid elektriciteit. De aanschafkosten zijn hoog maar er zijn nog steeds subsidiemogelijkheden!

Isolatie

Als je begint met het isoleren van jouw woning, is het dak het belangrijkste onderdeel, aangezien het warmteverlies via het dak aanzienlijk is. Dit moet je eerste stap zijn om een ​​soort beschermingslaag rond je huis te creëren. Ook HR++ of driedubbel glas maakt een enorm verschil. Het andere voordeel van het vervangen van ramen is het hebben van minder lawaai in huis. Meestal maken deze twee maatregelen het grootste verschil. Om het warmteverlies verder te verminderen, kun je ook de wanden en de vloer isoleren. 

Je kunt subsidie ​​krijgen voor isolatie! Met een dergelijke subsidie ​​krijg je ongeveer 20 procent van de kosten terug. Om deze subsidie ​​te krijgen, moet je binnen een jaar minimaal twee isolatiemaatregelen hebben uitgevoerd. Maatregelen die in aanmerking komen voor deze subsidie ​​zijn bijvoorbeeld isolatie van het dak, HR++ of driedubbel glas en buitenmuren en vloeren. Het is ook mogelijk om één isolatiemaatregel te combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Zonneboiler

Voor wie veel warm water gebruikt, is een zonneboiler financieel interessant. Dit is een aanvulling op de cv-ketel of warmtepomp en verwarmt alleen het bad, de douche en het kraanwater.

Zonnepanelen op het dak

Als je de mogelijkheid hebt om zonnepanelen te installeren, kun je elektriciteit opwekken die je kunt gebruiken om het huis van stroom te voorzien. Zonnepanelen wekken niet alleen duurzame elektriciteit op, maar je bespaart ook op de energierekening. Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van de ligging en hellingshoek van het dak, het vermogen en de ligging in Nederland. Woon je aan de kust, dan zijn er meer zonuren dan bijvoorbeeld in het oosten van Nederland. De opbrengst van zonnepanelen in Nederland is gemiddeld 2.600 kWh/jaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
best isolerende kozijnen Previous post Wat zijn de best isolerende kozijnen?
deurklink Next post Waarom ook deurbeslag van groot belang is bij de uitstraling van een interieur