Read Time:3 Minute, 45 Second

Verkoel je huis in de zomer

De lente is begonnen en binnenkort komt de zomer er dus ook weer aan. Dat betekent meer zon en dus ook meer warmte. Hoe voorkom je dat jouw huis een grote sauna wordt? Welke ventilator gebruik jij om je huis van verkoeling te voorzien tijdens de broeierige zomerdagen?

De huiskamer

Dit is de plek waar je veel aanwezig zult zijn. Je ontbijt vaak hier, je kijkt er televisie, je doet er spelletjes met je kinderen, noem het maar op. Een belangrijke plek om dus te verkoelen met een goede ventilator. Een staande ventilator en/of vloerventilator kan hier al goed werk verrichten, deze richt de lucht direct op een persoon en is vaak draaibaar waardoor de lucht goed verspreid wordt in de ruimte. Vooral de compactere, moderne ventilator zonder schroef kan makkelijk worden geplaatst in het interieur, deze neemt zeer weinig ruimte in gebruik. En het staat ook nog eens hip. Bedenk wel dat een ventilator minder effectief kan zijn bij grotere ruimtes. Ben je met meerdere mensen in een ruimte kan je dus ook meerdere ventilators plaatsen, deze verbruiken normaal enkele tientallen watt aan stroom en zijn goedkoop in aanschaf.

De slaapkamers

In de avond is goed kunnen slapen belangrijk. Maar tijdens de warme dagen kan dat wel eens flink tegenzitten als de slaapkamer een verzamelplaats van de hitte wordt en zodoende je bedgoed nat wordt door het zweten. Je kunt als oplossing een ventilator neerzetten of nog beter: eentje ophangen. Een plafondventilator is namelijk een erg goede oplossing die de lucht verplaatst in de hele kamer en dat zorgt voor een aangenaam gevoel. Niet alleen bespaar je ruimte, in de winter heeft deze ventilator ook meer effect. Deze verspreidt dan juist de warme lucht opnieuw de ruimte in. Een ventilator kopen wordt hierdoor veel interessanter.

De zolder

Als je op zolder werkt of slaapt, is het eigenlijk essentieel om een ventilator of airco daar aanwezig te hebben. Op de zolder komt namelijk de meeste hitte, een plafondventilator is op deze plek een goede keuze. Enkel een raam openhouden zal meestal niet voldoende zijn, de lucht moet ook door de ruimte worden geblazen. Zeker als het buiten windstil is, zal de ventilator je al een betere nachtrust geven doordat dit het gevoel van warme vermindert.

Een airconditioning

Als je een beter resultaat wilt bereiken dan de normale ventilator, dan ga je voor een airconditioning. Waar de ventilator enkel de lucht verplaatst voor een wat koeler gevoel, haalt de airconditioning de vochtigheid uit de lucht die juist voor dat benauwde gevoel zorgt. Daarbij kan je de temperatuur instellen zodat je zelf in hand hebt hoe koud het wordt. Het is echter niet zo dat je een airconditioning neerzet en je klaar bent. Je moet een airconditioning hebben die de capaciteit heeft om de inhoud van de kamer te koelen. Dit dien je dus eerst uit te rekenen.

Hou er ook rekening mee dat de andere kamers niet verkoeld zullen worden. In dat geval heb je misschien meer aan een mobiele airconditioning, deze verplaats je naar de kamer waar op dat moment gekoeld moet worden. Een airconditioning is een duur apparaat en moet goed onderhouden worden in tegenstelling tot een simpele ventilator. Het nadeel van de mobiele airconditioning is dat het ook een afvoerslang heeft en je dus altijd een raam in de buurt moet hebben om de warmte af te kunnen voeren. Zo neemt deze dus veel meer ruimte in een ventilator. Wanneer je kiest voor een splitunit airconditioning hou je binnen meer ruimte over, maar hiertoe dient er wel een buitenunit geplaatst te worden. Dat is meestal aan de muur of op de grond.

De aircooler

Twijfel je tussen een airconditioning en een ventilator? Kies dan de tussenweg van deze twee door een aircooler te kopen. Dit is een grote staande ventilator die met koud water en/of ijsblokjes te vullen is. Het is minder duur in aanschaf, maar geeft net wat meer verkoeling in de kamer. Het verbruik is ook een stuk lager dan een airconditioning. Door het grotere formaat is het wel raadzaam om eerst een goede plek hiervoor te verzinnen. Overigens kan je ook je eigen aircooler maken: zet enkele flessen water in de vriezer. Als de flessen bevroren zijn, kan je deze voor een normale ventilator plaatsen waardoor je ook wat extra verkoeling ervaart. Het oogt minder luxe, maar het heeft nagenoeg hetzelfde effect. De temperatuur zakt overigens bijna niet, het koudere gevoel wordt vooral door de gevoelstemperatuur veroorzaakt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Stylingtips voor een nieuw huis
Next post Fijn koken met de juiste apparatuur