Read Time:3 Minute, 46 Second

Terwijl je slimme apparaten in je huis verwelkomd en er een “slimme” woning van maakt, maak je er op die manier waarschijnlijk ook een “onveilige” woning van. Natuurlijk, een slim huis maakt je leven gemakkelijker en efficiënter. Maar met het toegenomen internet gebaseerde gemak neemt ook het risico toe om het doelwit van cybercriminelen te worden. Deze hackers kunnen jouw persoonlijke informatie en bankgegevens stelen en misbruiken, en zelfs de controle over die slimme camera’s of microfoons overnemen om je te bespioneren. Tijd dus om controle te nemen over jouw netwerk, of dit nu via glasvezel wordt aangestuurd of via de kabel!

Als je slimme apparaten bezit, zoals slimme luidsprekers, een Google Home, tv’s, thermostaten, koelkast, beveiligingscamera’s en dergelijke, kan jouw privacy en veiligheid op het spel staan. Omdat dit in wezen meerdere toegangspunten zijn met gammele beveiliging die je vatbaar kunnen maken voor aanvallen. Dus, om een ​​lang verhaal kort te maken, als je geld investeert in het opzetten van een slim huis, moet je ook wat tijd en energie investeren in het beveiligen ervan. Hier zijn enkele manieren om daarmee aan de slag te gaan.

Internet

Voordat we verdergaan op het beveiligen van je slimme huis, is het van belang om te weten dat jouw slimme huis is verbonden met het internet. Deze verbinding kan invloed hebben op de werking van jouw slimme woning. De internetverbinding kan op verschillende manieren binnenkomen namelijk via de kabel, DSL of glasvezel. Waarbij glasvezel een van de snelste verbindingen is. Het glasvezelnetwerk is tegenwoordig op veel plekken in Nederland beschikbaar, waardoor veel huishoudens de mogelijkheden hebben om een glasvezel verbinding met snelheden van maar liefst 1 Gbit/s te kunnen realiseren. Wil je weten of je thuis een glasvezelverbinding kunt krijgen, dan kun je op verschillende sites zoals bijvoorbeeld bij T-mobile een postcodecheck doen, zodat je in een paar tellen weet of er glasvezel beschikbaar is op jouw postcode.  Wanneer je eenmaal glasvezel aanlegt en snel internet hebt, dan is het ook van belang dat dit signaal goed in het hele huis ontvangen wordt. Een goede router is daarvoor essentieel. 

Stel je router correct in

Je wifi-router is de deur naar je slimme huis. Je wilt niet dat deze kapot gaat voor het geval een cybercrimineel probeert ‘binnen te komen.’ En dus begint het creëren van een veiliger smart home bij de router. Het is wat al jouw slimme apparaten met elkaar verbindt en ze zo waardevol maakt.

De standaardnaam van de router wijzigen

Blijf niet bij de standaardnaam van de router, die meestal het merk en model is. Als mensen het merk en model ontdekken, kunnen ze mogelijk de standaard login en het standaardwachtwoord opzoeken en gemakkelijk toegang krijgen tot het slimme thuisnetwerk. Verander het dus in een ongebruikelijke naam die niet aan jou of je adres is gekoppeld. Wees creatief met de naam van de router, maar geef geen persoonlijke identificatiecodes weg.

Stel het wachtwoord in op iets unieks

Net als bij de naam van de router, stel je het wachtwoord van de router in op iets dat echt uniek is. Gebruik complexe wachtwoorden die bestaan ​​uit letters, cijfers en symbolen. Overweeg om een ​​willekeurige wachtwoord generator te gebruiken om een ​​bijna ondoordringbaar wachtwoord te genereren.

Gebruik het hoogste coderingsniveau

Kies ten slotte voor het hoogste niveau van codering, dat momenteel WPA2 is (WPA3 is bijna beschikbaar). Als jouw router alleen de WPA- of WEP-protocollen ondersteunt, is het misschien tijd voor een upgrade. Thuis routers zijn primaire doelen voor hackers. Een veilige router vertaalt zich dus in een aanzienlijk veiliger smart home.

Afgezien van het wachtwoord van de wifi-router, zijn er nog andere gebieden waar je ervoor moet zorgen dat je een super sterk wachtwoord heeft. Voor de slimme apparaten moet je bijvoorbeeld een account maken en inloggen om ze te gebruiken. De apparaten hebben meestal bijbehorende mobiele apps waarvoor die inloggegevens nodig zijn. Nu is het belangrijk om unieke inloggegevens te creëren voor het account en de app van elk apparaat. Dit zorgt ervoor dat als het wachtwoord van het ene apparaat wordt gecompromitteerd, anderen nog steeds intact blijven.

Het voor de hand liggende nadeel is dat je veel wachtwoorden moet onthouden, wat inderdaad lastig is. Als je ze ergens opschrijft, zorg er dan voor dat ze zorgvuldig worden opgeborgen. Een beter alternatief voor het noteren van wachtwoorden in een geheim dagboek is het gebruik van een wachtwoord beheertool, die een onbeperkt aantal unieke wachtwoorden kan opslaan, nieuwe kan maken en zelfs tussen verschillende apparaten kan synchroniseren.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Blijven zonnepanelen gezien de salderingsregelingafbouw interessant?
Next post 3 Tips voor duurzame binnenhuisarchitectuur