Read Time:2 Minute, 35 Second

Sinds de energiemarkt is geliberaliseerd, is er keuze uit talloze stroomleveranciers. Bijna allemaal bieden ze wel groene stroom aan, maar hoe kies je uit al deze leveranciers de juiste energieleverancier? Sommige consumenten beginnen zich misschien zelfs af te vragen of de aanbieders werkelijk zo verschillen. Dit is precies wat grijze energieleveranciers willen. Het antwoord is dan ook eenduidig; ja ze verschillen! Hier lees je waarom.

Energie vergelijken voor de juiste kleur groen

Als consument wil je natuurlijk weten welke factoren het verschil maken bij de levering van groene stroom. Je kunt de markt het beste zien als een brede waaier van aanbieders, met daarbij voorlopers, volgers en vervuilers. In alle drie de categorieën zijn er bedrijven die net iets beter of net iets minder goed presteren. De belangrijkste verschillen echter, vind je tussen de categorieën.

In de categorie van voorlopers vind je de groenste bedrijven, die actief meewerken aan een duurzame energievoorziening. Deze energieleveranciers produceren zelf groene energie of kopen deze direct in. Je kunt hierbij denken aan stroom uit windenergie, zonne-energie en goed beoordeelde biomassa. Gebruik je groene stroom van zo’n energieleverancier, dan draag je bij aan de verduurzaming van de energiesector.

In de tweede categorie vind je de volgers, met bedrijven die vooral de markt volgen waar die gaat. Als je hier groene stroom bestelt, krijg je stroom die alleen groen is op papier. Deze groene stroom is in het buitenland ingekocht via Garantie van Oorsprong-certificaten. Het gebruik van deze stroom draagt dus niet bij aan het verduurzamen van ons eigen land.

Uit de laagste categorie wil je als milieubewuste consument natuurlijk wegblijven. Energiebedrijven die hieronder vallen zijn gefundeerd op stroom uit kolen, gas en kernenergie. Het aantal bedrijven in deze categorie neemt steeds verder af.

Soorten groene stroom

Ook bij de koplopers van groene energie is er keuze. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor bosgecompenseerde biomassa, bosgecompenseerd gas, zonne-energie en windenergie. Biomassa krijgt wel kritiek omdat het onverminderd uitstoot, hoewel de uitstoot wordt gecompenseerd. Gas is schoner dan kolen maar stoot evengoed CO2 uit. Wil je meehelpen de sector te verduurzamen, dan kun je dus beter voor windenergie of zonne-energie kiezen. Je zult merken met energie vergelijken, dat het eenvoudig is om een variant te vinden die voldoet aan jouw eisen.

Voor consumenten die zelf energie opwekken is teruglevering aan het net nog een punt van aandacht. De spelregels hiervoor verschillen van de ene tot de andere energieleverancier.

Groene energie zelf doen

Tot slot kun je zelf natuurlijk ook met groene energie aan de slag. Veel mensen hebben al gekozen voor zonnepanelen, al dan niet gesteund door beschikbare subsidies. Daarnaast zijn ook nieuwe mogelijkheden beschikbaar om je spaargeld te beleggen of investeren in groene energie. Al tegen een beschaafde inleg kun je bijvoorbeeld meehelpen om windprojecten te realiseren. Sommige varianten vereisen een serieuze inleg, anderen zijn laagdrempelig en georganiseerd in de vorm van een crowdfunding. Zoals je ziet is groene energie overal en kun je altijd meedoen, op jouw manier. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk om zuinig om te gaan met energie in huis, en zoveel mogelijk energie te besparen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Geef je trap een metamorfose
Next post Bijzettafels voor in uw woonkamer