De wereld wordt steeds duurzamer en daar wil jij natuurlijk je steentje aan bijdragen. Bijvoorbeeld door je woning hierop aan te passen met duurzame maatregelen. Zo’n investering is niet goedkoop maar zorgt er op termijn wel voor dat je flink geld bespaart.
Duurzaamheid en Het Nieuwe Wonen
Duurzaamheid en Het Nieuwe Wonen worden vaak aan elkaar gekoppeld en dat is terecht. Energiezuinig wonen past namelijk in de huidige trend van maatschappelijk bewustzijn. Mensen willen niet langer in willekeurige nieuwbouwwoningen wonen, maar kiezen voor woonconcepten die op maat gemaakt zijn. Jonge gezinnen willen nu eenmaal een ander soort woning dan senioren. Het Nieuwe Wonen gaat dus verder dan het verduurzamen van een woning. Toch past het energiezuinig maken van een woning wel degelijk in deze trend van bewustzijn. Door duurzame ingrepen te doen, creëer je immers een huis dat precies aan jouw behoeften voldoet.
Een woning verduurzamen: wat zijn de mogelijkheden?
Er zijn verschillende opties om een woning te verduurzamen. Een goede isolatie helpt een huis energiezuiniger te maken. Ongemerkt verdwijnt er veel warmte via de ramen, vloer, muren en het dak. Met het dichten van gaten en kieren, goed isolatiemateriaal en dubbele beglazing kun je dit energieverlies terugdringen. Door te kiezen voor een groen dak, dus dakbedekking gemaakt van een bepaald soort vegetatie, kun je een woning isoleren en draag je bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Het is bovendien duurzaam materiaal dat lang mee gaat.
Zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen
Door zonnepanelen op het dak te plaatsen kun je behoorlijk besparen op het elektriciteitsverbruik. Met een zonneboiler wordt zonlicht omgezet in energie waarmee ruimten en het water in huis kunnen verwarmd. Je kunt een oude cv-ketel vervangen door een warmtepomp. Dan heb je geen cv-ketel meer nodig en stook je op basis van energie uit de lucht die wordt opgepompt tot een hogere temperatuur waarmee het water wordt verwarmd. Er zijn ook hybride warmtepompen die je in combinatie gebruikt met een bestaande HR cv-ketel.
Hoe financier je een duurzame verbouwing?
Er zijn diverse manieren om een duurzame verbouwing te financieren. Je kunt er spaargeld in steken maar er zijn ook subsidies beschikbaar. Door een persoonlijke lening af te sluiten voor een verbouwing kun je profiteren van fiscale voordelen.
Subsidies
Er bestaan landelijke subsidies voor zonneboilers en warmtepompen. Het bedrag verschilt per type maar kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Schaf je zonnepanelen aan, dan mag je de btw op de aanschafkosten terugvragen bij de Belastingdienst. Via een Vereniging van Eigenaren (VvE) of een wooncoöperatie kun je nog een subsidie krijgen voor het isoleren van een woning. Daarmee kun je nog zo’n 20 procent van de kosten terugkrijgen.
Geld lenen
Sluit je een persoonlijke lening af, dan krijg je een bedrag in één keer op je rekening gestort. Dit bedrag betaal je binnen een afgesproken looptijd terug. Elke maand los je een vast bedrag inclusief rente af. Het voordeel van deze lening is dat de rente en de financieringskosten fiscaal aftrekbaar zijn.
Hoeveel bespaar je met duurzame maatregelen?
Het duurzaam maken van een woning kost al snel (tien)duizenden euro’s. Als je een tussenwoning duurzaam hebt gemaakt met een goede isolatie, zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp, kun je per jaar ruim 1.800 euro besparen op de energierekening. Bij een vrijstaande woning kan de jaarlijkse besparing oplopen tot meer dan 3.700 euro. Voor een hoek- of twee-onder-één-kap woning kan de besparing uitkomen op ruim 2.400 euro.