Keukenverlichting is gebaat bij een zorgvuldige planning. Het plannen van keukenverlichting omvat het coördineren van verschillende soorten armaturen en functies, waaronder sfeerverlichting, taakverlichting en verlichting voor de veiligheid. Of je er nu eet of niet, de keuken wordt vaak het sociale centrum van je huis, dus verlichting moet uitnodigend zijn. Extra inspanning in lichtontwerp betaalt je terug met een keuken die zowel functioneel als mooi is. Maar waar moeten die LED spotjes nu komen en waar moet je nog meer aan denken? Lees snel verder om alles te weten te komen over de juiste verlichting in je keuken.
Keukenverlichting is meestal onderverdeeld in verschillende categorieën. Omgevingslicht of algemeen licht bestrijkt de hele ruimte en wordt meestal bepaald door een eenvoudige formule, waarbij het aantal vierkante meters van de keuken met een factor 1,5 wordt vermenigvuldigd om het juiste wattage aantal te bepalen.
Taakverlichting kan boven of onder kasten worden gemonteerd, met als doel duidelijk zicht te bieden op specifieke werkgebieden. Tegenwoordig kun je hier ook LED TL armatuur voor gebruiken en deze alleen aanzetten als je bijvoorbeeld het eten gaat bereiden.
Accentverlichting vestigt de aandacht op plekken zoals een eettafel, een eiland of de ontbijtbar. Decoratieve verlichting kan worden toegevoegd om kenmerken van de kamer te accentueren, zoals een mooie details. Een manier om te beginnen met het plannen van de locaties voor keukenverlichting, is door een ruwe kaart te tekenen op basis van de functies voor elk gebied.
Zowel ontwerpers als fabrikanten beschrijven vaak het totale licht dat een lamp uitstraalt in lumen. Lumens beschrijven hoeveel licht een bron uitstraalt. Hoewel voor exacte berekeningen professionele hulp nodig kan zijn, is het handig om te weten dat een standaard gloeilamp van 60 watt gewoonlijk 890 lumen afgeeft; een lamp van 100 watt straalt 1.750 lumen uit. Het controleren van de lumen classificatie is een goede manier om de geschatte effectiviteit van gloeilampen, fluorescerende, light-emitting diode (LED) en halogeenlampen te vergelijken.
Sfeerverlichting in de keuken
In keukens kun je met inbouwverlichting zoals bijvoorbeeld met LED spotjes ruimte besparen. Andere opties zijn onder meer indirecte verlichting aan de bovenkant van muren en verzonken in plafondarmaturen. Gebruik de standaardformule voor het berekenen van voldoende omgevingslicht. Een keuken van 12 bij 14 voet heeft bijvoorbeeld een vierkante meter van 168. Vermenigvuldiging van 168 met 1,5 levert een totaal wattage op van 252, of iets meer licht dan geleverd door vier 60 watt lampen. De werkelijke helderheid die je waarneemt, wordt natuurlijk enigszins beïnvloed door de kleuren van muren en kasten, de hoogte van plafonds en andere factoren die specifiek zijn voor jouw keuken.
Taakverlichting
Met taakverlichting kun je koekjes bakken of een vis fileren zonder in je vingers te snijden, dus het is sterk gericht op een specifiek werkgebied. In elke keuken zullen werkpatronen verschillen. Je kunt de boodschappen op het aanrecht links van de gootsteen uitladen en rechts vlees en groenten snijden. Neem zo de hele keuken onder de loep en bepaal waar je taakverlichting nodig hebt. Schuine lichtbronnen voorkomen hierbij verblinding en zorgen ervoor dat schaduwen het werk niet in gevaar brengen.
Accent of decoratieve verlichting
In een keuken kunnen accent- of decoratieve lampen de eettafel accentueren waar je met vrienden en familie samenkomt. Pendelarmaturen kunnen zowel licht als kleur in een keuken brengen. Voeg decoratieve of accentverlichting toe om de grootte en vorm van de keuken visueel te veranderen, hoekjes en hoeken te verlichten of een centrale focus te creëren voor specifieke activiteiten.