Read Time:3 Minute, 6 Second

Er zijn zoveel soorten houtkachels te koop, dat het verwarrend kan zijn als je er een wil gaan kopen. Ga je voor klein, middel of groot? Een vrijstaande kachel of een inzethaard? Haard montage met poten of midden in de kamer op een voetstuk? Al deze opties kunnen je hoofd doen tollen. Het begrijpen van wat de opties zijn en hoe ze je beïnvloeden, is de beste manier om spijt te voorkomen. Een mooi vuur en een gezellige warme winter is het resultaat van weten hoe je de juiste houtkachel kopen gaat. Om het voor jou een beetje makkelijker te maken, hebben we een checklist samengesteld met waar je op moet letten, zodat je weet hoe je de juiste houtkachel voor jou koopt.

Kies de juiste maat houtkachel

Hoe groot moet de houtkachel zijn die je nodig hebt? Veel starters kiezen voor de grootst beschikbare kachel. Veel houtkachels die te koop zijn, worden geleverd met enorme vuurhaarden en dienovereenkomstig hoge warmteafgiftes. Maar met moderne isolatie en de aanvullende warmte die de meeste huizen nu hebben, zijn deze meestal te groot en niet nodig. Houtkachels zijn ruimteverwarmers en het beste voor het verwarmen van één zone van een huis. 

Bepaal of je een vrijstaande kachel of inzethaard wilt

Er zijn grofweg twee soorten houtkachels te koop: vrijstaande kachels en inzethaarden. Vrijstaande kachels worden meestal geïnstalleerd op plaatsen zonder bestaande gemetselde open haarden, zoals op een bakstenen of tegelvloer of een in de winkel gekochte haardplaat. Deze kachels zijn verkrijgbaar in vele configuraties, waaronder laag bij de vloer met poten of verhoogd op een toren of voetstuk. Sommige vrijstaande kachels passen in gemetselde open haarden, maar inzethaarden zijn perfect om de integratie van een houtkachel in een open haard nog completer te maken.

Efficiëntie, efficiëntie en… efficiëntie

Hogere efficiëntie betekent minder geld uitgeven aan hout, minder werk bij het hakken en slepen van hout, en een product dat beter is voor het milieu. Oudere houtkachels zijn vaak inefficiënt en verspillen hout. Zoek naar houtkachels die te koop zijn met een rendement van 70% of hoger om het meeste waar voor je geld te krijgen. Een efficiënte houtkachel betekent minder hakken, minder stapelen en minder uitstapjes naar de houtstapel tijdens winterse avonden.

Schonere lucht

Voorbij zijn de dagen van rook uitbrakende kachels. Nieuwe normen voor schone lucht hebben de lat hoog gelegd en beperken de rookemissie van houtkachels tot slechts 2,0 gram/uur. Maar sommige fabrikanten proberen nog steeds hun oude kachels te verkopen. Om de schoonste en meest efficiënte verbranding te krijgen, zoek je naar houtkachels die te koop zijn met een vermelde emissie van minder dan 2,0 g/uur.

Katalytisch of niet-katalytisch

Toen ze voor het eerst werden geïntroduceerd in de jaren 80, kregen katalytische kachels, of houtkachels die een katalytische verbrandingsmotor gebruiken om de uitstoot te verminderen, een slechte reputatie. Deze aanvankelijk slecht ontworpen houtkachels waren onmogelijk om aan de praat te krijgen en gebruikten katalytische verbranders die na slechts een paar jaar vervuild raakten en kapot gingen. Nieuwe katalytische kachels hebben die problemen niet. De meeste katalytische houtkachels die tegenwoordig te koop zijn, zijn aanzienlijk schoner en efficiënter dan hun niet-katalytische tegenhangers en die katalytische verbranders kunnen 10 jaar of langer meegaan.

Technologie

Technologie zit tegenwoordig in alles: telefoons, auto’s, zelfs koelkasten. Moderne houtkachels vormen hierop geen uitzondering. Sommige nieuwe houtkachels bevatten functies die het starten gemakkelijker maken, de verbranding op afstand regelen en zelfs je gezin beschermen tegen schoorsteenbranden. Het kopen van een houtkachel met deze moderne kenmerken helpt degenen onder ons die ouder worden om meer gemoedsrust te hebben. Terwijl slimme houtkachels vaak wat meer kosten, is het kopen van een houtkachel met de extra functies meestal meer dan de moeite waard!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
kliklaminaat leggen Previous post Tips voor het leggen van kliklaminaat
Next post Zo regel je de hypotheek voor jouw droomwoning