Read Time:3 Minute, 8 Second

Een vrij nieuwe manieren om een ruimte te verwarmen is via een infrarood paneel, nieuw voor de Nederlandse markt. in ieder geval. In landen als Duitsland en Frankrijk is is dit al een veel bekendere manier van verwarming. Een infraroodpaneel of IR-paneel paneel bevestigd men aan het plafond of muur en door het uitstralen van infraroodstraling kan deze als een warmtebron dienen. Een infrarood paneel verwarmt in principe niet de lucht maar verwarmt objecten en muren door straling.

Infrarood panelen gaan in de toekomst steeds belangrijker worden

Aangezien de Nederlandse regering heeft besloten dat men vanaf 2050 geen gas meer mag gebruiken, zal dit een steeds belangrijke warmtebron gaan worden. Ondertussen zijn er verschillende soorten panelen op de markt, zoals design panelen en een verscheidenheid aan kleuren.

In plaats van radiatoren hang je een paneel aan plafond of muur

Als je gebruik gaat maken van infrarood panelen, staan er geen grote onhandige radiatoren meer in de kamer, maar er hangt een mooi wit infrarood paneel aan het plafond of aan de wand. Een infrarood paneel bevat geen bewegende delen of water en onderhoud is niet nodig, waardoor dit soort panelen erg duurzaam zijn en dus lang mee gaan. Daarnaast ruik en hoor je Infraroodverwarming  niet. 

Geen stof en geen geluiden bij infrarood panelen

Er dwarrelt ook geen stof rond en er zijn geen hoorbare geluiden van pompen of het open of dicht gaan van zogenaamde thermostaatknoppen. Infraroodverwarming is erg gemakkelijk te monteren, aan te sluiten en te regelen met een draadloze thermostaat. Iedere kamer met infraroodverwarming is in te stellen op een eigen temperatuur en klokprogramma.

Ander soort warmte waar je aan moet wennen

Als je overgaat op dit type van verwarmen van een ruimte, zul je er wel even aan moeten wennen. Zo werkt het systeem iets anders dan bij radiatoren. Infraroodverwarming is te programmeren met een app. Een klokprogramma zorgt voor de basistemperatuur (bijv 17°C). De comforttemperatuur (bijv 20°C) kun je naar wens programmeren of activeren zodra je in de kamer komt. Deze manier van verwarmen heeft enige gewenning nodig.

De warmte van een infrarood paneel voelt hetzelfde als de warmte van de zon

Infraroodverwarming voel je direct, vergelijkbaar met de stralingswarmte van de zon. Deze stralingswarmte wordt opgeslagen in meubels, wanden en vloeren, die op hun beurt deze warmte ook weer afgeven aan de lucht. Zo wordt de kamer comfortabel warm en kan de verwarming geregeld worden met een thermostaat. Je kunt een basistemperatuur van bijvoorbeeld 17°C instellen en de thermostaat pas op 20°C instellen als je daadwerkelijk in de kamer bent. Dit bespaart energie en is een duurzame manier van verwarmen.

In combinatie met zonnepanelen zijn infrarood panelen nog voordeliger

Mensen vragen zich weleens af of je een heel huis comfortabel kunt verwarmen met infrarood. Als je dat wil bereiken, zul je met goed advies van een technicus extra elektra moeten aanleggen en zijn er aanpassingen aan de meterkast nodig. Dit omdat je dan namelijk meer stroom gaat verbruiken dan waar je huidige stoppenkast voor is ingericht. Het is dan ook te adviseren om deze infrarood panelen te nemen in combinatie met zonnepanelen.

Het verbruik van een infrarood paneel

Voor het verbruik van infrarood panelen is het wattage belangrijk, dit staat altijd aangegeven. Zo zal een paneel van 300 watt voor ieder uur dat deze volledig aanstaat 0,3 kWh verbruiken. Het uiteindelijke verbruik per maand of jaar is grotendeels afhankelijk van het gebruikt en het weer. Ben je veel thuis en heb je het paneel dus veel aan staan, dan zal deze meerdere uren per dag volledig draaien. Bij een zeer koude winter zal het paneel veel meer aan staan dan bij een milde winter en dus ook meer verbruiken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
badkamerspiegel met verlichting Previous post 4 redenen om te kiezen voor een badkamerspiegel met verlichting
redenen om voor een dakkapel te kiezen Next post 4 redenen om te kiezen voor een dakkapel