Misschien ben je er deze winter achter gekomen dat je jouw woning niet makkelijk warm krijgt. Een oplossing hiervoor kan zijn om over te stappen op vloerverwarming. Jazeker, vloerverwarming, en ook al horen we je denken ‘dat gaat wel een heel groot project worden’ gaan we hieronder daar toch op in. Het klopt namelijk, het is een behoorlijk project, maar je kunt tegenwoordig een bedrijf als WF vloerverwerking inhuren, die de grootste klus van je overnemen: het verwijderen van de oude vloer. Daarnaast kan een dergelijk bedrijf ook het hele proces van het leggen van de vloerverwarming van je overnemen. Om je een duidelijk idee te geven van een dergelijk proces, leggen we dat hieronder uit.
Ga jij in een bestaande woning vloerverwarming leggen, dan zal de hele vloer eruit moeten, tot je op de fundering zit. Dan moet er gekeken worden of die fundering egaal en glad genoeg is. Als dat niet zo is, dan zul je dat als eerste moeten doen, of daar iemand voor moeten inhuren die weet wat goede vloerbewerking inhoudt.
Bepalen van de warmtebron voordat je begint
Dan de volgende vraag die beantwoordt moet worden: ga je voor een verwarmingsverdeler met of zonder pomp? Deze keuze is afhankelijk van de grootte van het vloeroppervlak. Bij relatief kleine installaties biedt een reguliere boiler voldoende capaciteit om het water rond te pompen. Het omslagpunt ligt bij een vloerverwarmingssysteem met 6 tot 7 groepen. Bij 7 groepen heb je minimaal één verdeler met pomp nodig.
Controleer of kamerregeling vereist is
Bij 30 tot 40 procent van de vloerverwarmingen kiest men voor een aparte ruimte regeling, oftewel de mogelijkheid om de temperatuur in verschillende ruimtes in te stellen. Is dit een vereiste, pas dan een elektronisch regelsysteem toe, waarmee je aparte groepen kunt openen en sluiten. Het is het beste om dit mee te nemen bij het ontwerpen van het systeem. Bij een draadloze bediening heb je de mogelijkheid om deze in een later stadium toe te voegen.
In sommige situaties, zoals wanneer je huis een glazen gevel heeft, is het verstandig om een randzone in de verwarmingsinstallatie te maken. Dit voorkomt koude vallen en zorgt voor extra warmte en comfort. Hoewel je het systeem normaal gesproken 15 mm van het raam installeert in de grenszone, is het beter om te kiezen voor 10 mm.
Kies een slimme plek voor het spruitstuk
Denk bij het kiezen van een locatie voor de verdeler goed na over het ontwerp. Kies een plek waar je hem makkelijk en netjes installeert en waar de cv-leidingen naadloos kunnen worden doorgevoerd. Een geschikte plaats voor de verdeler is vaak onder de trap, in de berging of in de muur bij de meterkast. Kleine gang? Het maakt niet uit want het is gewoon niet handig om de verdeler in de gang te plaatsen. Als alle aanvoer- en retourleidingen door de gang lopen, wordt de temperatuur in de hal zelf slecht geregeld. Kies in dit geval voor een uitsparing in de muur en voer de kabels rechtstreeks door de muur zelf.
Het maken van een warmteverliesberekening kost geld en wordt daarom vaak over het hoofd gezien. Toch is ons advies dat je er goed aan doet om deze relatief kleine investering te doen en op die manier de rekenresultaten mee kunt nemen in het ontwerp. Zo’n warmteverliesberekening laat duidelijk zien hoeveel warmte je precies nodig hebt om de gewenste temperaturen in de verschillende ruimtes te bereiken. Het resultaat: er zijn minder kabels en stroom nodig, wat beter is voor je portemonnee én voor het milieu.