Read Time:3 Minute, 29 Second

Een gazon heeft water, voedsel en zuurstof nodig om goed te groeien. Het gras moet tweemaal in het jaar verlucht worden. Dat kan je doen door middel van verticuteren. Hierdoor gaan ook de voedingsstoffen gemakkelijker in de bodem dringen. Hieronder een aantal tips van Tuinengras.nl over hoe en wanneer je het best kunt verticuteren.

Verticuteren: wat is dat?

Na een tijd gaat er in het gazon een soort van vilt ontstaan in de grasmat. Dit ontstaat doordat er bij het maaien stukjes gras achterblijven. Hierop gaat zich mos ontwikkelen. Deze laag wordt alsmaar dikker en dikker. Na een tijd krijgt de bodem geen water, zuurstof of meststoffen meer. Er ontstaat verstikking van het gazon. Het gras gaat verkleuren, bruin worden en sterven. Uiteindelijk krijg je meer mos dan gras. Door middel van verticuteren ga je deze viltlaag verwijderen uit het gras, zodat er opnieuw lucht, voedingsstoffen en water kan doordringen. Verticuteren doe je op een mechanische manier door middel van een machine of verticuteerhark.

gazon verticuteren

Machinaal of handmatig verticuteren?

Verticuteren kan zowel handmatig als machinaal gebeuren. Bij een klein grasperk kan je met een verticuteerhark werken. Deze zijn vrij goedkoop en zijn van goede kwaliteit. Je hebt hiervoor wel wat spierkracht nodig, maar het bespaart je de aankoop van een machine. Bij grote graspartijen is een verticuteermachine wel heel handig. Het werk wordt een stuk minder zwaar. Daarenboven bewerkt de machine de bodem op een gelijkmatige diepte. Hierdoor krijg je een resultaat dat overal gelijk is.

Hoe vaak en wanneer verticuteren?

Per jaar zijn er twee groeiperiodes van gras: september-oktober en april-mei. Als je wil verticuteren doe je dit het beste net voor één van deze twee periodes. Op die manier kan het gras zich tijdens de groeiperiode mooi herstellen.

Bekijk de toestand van het gazon goed en bepaal dan hoe dikwijls je gaat verticuteren. Eén keer per jaar kan al voldoende zijn. Echter is een tweede keer ideaal. Op die manier ga je het gazon voor de winter klaarleggen. Het mos dat zich tijdens de zomer heeft ontwikkeld, wordt weggehaald. In het najaar kan je nog een extra keer verticuteren, maar hou het dan wat minder intens. Zo kan je bijvoorbeeld enkel in de lengterichting eens over het gazon gaan met de verticuteermachine of -hark.

Op welke wijze ga je een gazon verticuteren?

Hoe is je gazon er aan toe? Is er een lichte viltlaag, dan kan één maal verticuteren al volstaan. Is de laag echter dikker, dan ga je intenser verticuteren. Ga in twee richtingen verticuteren: in de lengte plus in de breedte, of in de lengte plus diagonaal. Op die manier kan de grond uitstekend verlucht worden. Verwijder na het verticuteren al de afval door middel van een hark. Je zal zien dat er nog heel wat mos loskomt uit het gras. De grasmat heeft na het verticuteren een ietwat beschadigd uitzicht. Ze vertoont kale plekken. Maar wees gerust: dit gaat snel over. Wil je snel resultaat, dan ga je wat bemesten en eventueel doorzaaien. Na een paar weken zie je al een groot verschil.

De diepte van het verticuteren hangt af van verschillende factoren: de ouderdom van het gazon en de toestand van vervilting. Een vrij goed verzorgd gazon heeft al voldoende met ongeveer 3mm snedediepte. Is er veel mos aanwezig, dan is 5mm aangeraden. Ga niet proberen om dieper te gaan. Je gaat beter verschillende keren verticuteren met 3mm diepte in plaats van éénmaal te diep te verticuteren. Wees er zeker van dat de machine scherpe messen heeft. Na gebruik van de snijbladen kan je ze inspuiten met olie.

En na het verticuteren: doorzaaien en bemesten

Als je een snel herstel wil na het verticuteren, kan je onmiddellijk gaan bemesten. Na een paar weken zie je al resultaat: het gras is mooi dichtgegroeid. Als er toch nog kale plekken zijn, kan je deze inzaaien met herstelgraszaad. Dit zaad is speciaal ontwikkeld voor het inzaaien van kale plekken na verticuteren. Je kan het gewoon op de kale plekken uitstrooien en wat inharken. Hou de grond goed vochting na het inzaaien. Doe dit bij voorkeur bij een grondtemperatuur van 10°C. Indien het kouder is, gaat het herstelgraszaad moeilijk of helemaal niet ontkiemen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Lounge fauteuil kopen? Wat zijn bekende modellen?
Next post Nieuwe blogster Marjon over Dip Dye