Iedereen kent het (stoom) strijkijzer om de kreuken uit je pas gewassen kleren te krijgen. Echter kennen veel minder mensen de zogenaamde stoomgenerator. Er zitten wel degelijk verschillen tussen de twee, die eigenlijk bepalen welk apparaat het beste voor jou is. Ga jij na dit artikel op zoek naar de beste stoomgenerator voor jou, of moet je toch kiezen voor een stoomstrijkijzer? Lees snel verder om alles over deze twee huishoudelijke apparaten te weten te komen.
Wat is een stoomgenerator?
Een stoomgenerator is eigenlijk een soort van strijkijzer met een externe watertank. In die tank wordt het water verwarmd. De tank is aan het strijkijzer verbonden met een stroomsnoer. Het is verstandig om voor een stoomgenerator te kiezen als je veel strijkt en de kreukels in je kleding vaak hardnekkig zijn. Doordat hij een grotere watertank heeft, hoef je minder vaak water bij te vullen en stoomt hij vele malen krachtiger dan een strijkijzer.
Nadeel van een stoomgenerator is dat deze vaak een stuk duurder is dan een strijkijzer. Omdat het apparaat een groot waterreservoir heeft, is hij wel een stuk zwaarder dan een strijkijzer, wat voor sommige mensen niet handig is, bijvoorbeeld bij ouderen. Daarnaast is een dergelijke stoomgenerator lawaaiiger en duurt het langer voordat deze op temperatuur is.
Wat is een stoomstrijkijzer?

Bij een stoomstrijkijzer wordt de stoom opgebouwd in het ijzer zelf. Het water zit in het ijzer en de boiler die het water verwarmt zit boven de strijkzool. Kies voor een stoomstrijkijzer als je niet veel strijkt, als je budget beperkt is of als je weinig opbergruimte hebt. Daarnaast is een strijkijzer over het algemeen lichter en dus makkelijker te hanteren.
Doordat de stoom echter minder krachtig is, kan het wel moeilijker zijn om met een strijkijzer hardnekkige kreukels eruit te krijgen. Door het kleinere waterreservoir, zal deze ook sneller bijgevuld moeten worden.
Stoomstrijkijzers stomen doorlopend, waarbij de stoom ontstaat doordat het opgewarmde water verdampt bij de ‘zool.’ Daarnaast hebben de meeste apparaten een functie om nog een extra stoot stoom te geven voor hardnekkige kreukels. Stoomgeneratoren stomen in de externe boiler als er voldoende druk is opgebouwd. Als je op de knop drukt, gaat de stoom via de stoomslang naar het ijzer en zo op het strijkgoed. Stoomgeneratoren geven dit aan met stoomdruk, meestal rond de 6 bar. Bij sommige generatoren met een externe watertank warmt het water in het strijkijzer op.
Stoomgeneratoren produceren meer stoom dan stoomstrijkijzers. Stoomgeneratoren halen gemiddeld zo’n 100 g/min, tegenover 32 g/min bij stoomstrijkijzers. Hierdoor strijken stoomgeneratoren in theorie drie keer zo effectief glad. De watertank van een strijkijzer is gemiddeld 0,3 liter. Die van een stoomgenerator is gemiddeld zo’n 5 keer groter: ongeveer 1,5 liter. Je kunt daarmee dus meer wasgoed in één keer strijken zonder dat je hoeft te stoppen om water bij te vullen.
Volume en gewicht
Omdat een stoomgenerator een grote, externe watertank heeft, is het apparaat minder makkelijk op te bergen. Als je een grote inloopkast hebt gemaakt, zul je daar vast wel ruimte voor hebben. Ook weegt een stoomgenerator aanzienlijk meer dan een stoomstrijkijzer. Een lege stoomgenerator weegt gemiddeld zo’n 4 kg, terwijl een strijkijzer slechts 1,4 kg weegt. Met een volle watertank weegt het geheel al gauw 5,5 kg tegenover de 1,7 kg van een vol stoomstrijkijzer. Dit is een belangrijke eigenschap om rekening mee te houden bij de aanschaf.
Het losse ijzer van een stoomgenerator is met zo’n 1,1 kg juist lichter dan dat van een stoomstrijkijzer. Dit is minder belastend tijdens het strijken. Let op: vaak heb je voor een stoomgenerator een specifieke, stevige strijkplank nodig.