Read Time:2 Minute, 12 Second

Industriële lampen zijn al jaren in trek bij design liefhebbers. Met name de ouderwetse gloeilampen (tegenwoordig verkocht als projectlamp of industrielamp) doen het goed in combinatie met de industriële look. Vooral ‘kooldraadlampen’ zijn vanwege de sierlijke look van het draad erg populair. Ze zorgen voor een warme uitstraling en ogen luchtig. Toch brengen deze lampen enkele grote nadelen met zich mee.

Een van deze nadelen is dat gloeilampen veel warmte kunnen creëren. Een enkel peertje zal geen problemen veroorzaken. Een hele kamer vol daarentegen kan het kwik flink laten stijgen. Een populair alternatief voor een kolossale lamp is de stofdraadlamp. Eigenlijk zijn dit losse ‘peertjes’ die op de fitting van een gekleurd draad zijn gedraaid (zie afbeelding). Om een fatsoenlijke lichtopbrengst te creëren moet je echter wel voor meerdere lichtbronnen zorgen. Voor een eetkamertafel heb je al gauw 2 á 3 lichtbronnen nodig. Laat staan een hele ruimte!

Een ander nadeel van deze verlichting is de prijs. En dan met name de verhouding van prijs/duurzaamheid. Kooldraadlampen zijn er in vele vormen, maten en prijzen. Maar feit blijft wel dat de duurzaamheid van een gloeilamp relatief laag is, namelijk zo’n 1000 branduren. Dus als je gemiddeld 5 uur per dag gebruikt maakt van deze verlichting moet je de lamp na elke 200 dagen vervangen. Bij lampen van €25,- per stuk kan dat een dure grap worden.

Het derde nadeel van de gloeilamp is het verbruik. Niet elke gloeilamp verbruikt even veel. Ze zijn er bijvoorbeeld in 25 watt, 40 watt en 60 watt uitvoeringen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je energierekening.

Ondanks deze nadelen doet de industriële kooldraadlamp het door zijn mooie verschijning nog steeds erg goed. Men heeft lang gedacht dat een dergelijke ‘look’ met LED lampen niet mogelijk was. Deze zouden te wit licht geven en te fel zijn. Niets blijkt minder waar!

led-kooldraad lamp

Afbeelding: www.vintagelights.nl

Tegenwoordig zijn er lookalike kooldraadlampen te verkrijgen in de vorm van LED verlichting. Deze verlichting geeft nauwelijks warmte af, dit is beter voor het milieu en voor je energierekening! Daarnaast hebben dergelijke lampen aanzienlijk meer branduren, minimaal 35.000 uur. Echter gaan de meeste LED lampen 50.000 brandende uren mee. Het enige nadeel is de prijs. Gloeidraad LED lampen kosten al gauw tussen de €25,- en €49,-. Als je dit omrekent naar de hoeveelheid gloeilampen die je moet kopen ben je nog steeds goedkoper uit.

Deze nieuwe LED lampen geven de oude industriële look dus een modern sausje. Een moderne oplossing voor een vintage look!

Dit artikel is geschreven door interieuradviseur Rob Brinks van Zitmaxx Wonen

bron uitgelichte afbeelding: https://static.pexels.com/photos/2830/lights-light-bulb-idea.jpg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post “Als ik gipsplaten ruik voel ik me thuis”
Next post Ontwerp van het huis