Read Time:3 Minute, 33 Second

Zelf laminaat leggen is niet zo heel moeilijk. Vrijwel ieder gezond iemand kan dit zelf, eventueel met behulp van familieleden, vrienden of kennissen. Toch zijn er wel een paar handigheidjes die het leggen van laminaat een stuk gemakkelijker maken. Dít is wat je in elk geval moet weten als je zelf je laminaat gaat leggen!

zelf laminaat leggen

1. Mooi laminaat uitzoeken

Allereerst moet je natuurlijk laminaat uitzoeken. Ga bijvoorbeeld naar een bouwmarkt en kijk welk laminaat je wilt leggen. In het algemeen kun je stellen dat dikker laminaat sterker is en meer slijtvast dan dun laminaat. Verder moet je natuurlijk een mooie kleur kiezen die goed past in de ruimte. Zoek ook plinten uit die bij de vloer passen. Vergeet niet dat je zo’n 10% snijverlies hebt, dus koop voldoende! Meestal kun je overgebleven pakken weer terugbrengen naar de winkel.

laminaat leggen

2. Kies de juiste ondervloer

Je hebt natuurlijk een basis waarop je het nieuwe laminaat gaat leggen. Deze basis bepaalt welke ondervloer je gebruikt. Is de vloer van beton? Dan kun je ervoor kiezen om alleen de zilverkleurige, vochtwerende folie te gebruiken als ondervloer. Is de vloer van hout, dan heb je naast de folie ook de typische dikke groene platen nodig die het drukverschil opvangen. Gebruik je die niet, dan gaat de laminaatvloer snel werken en kromtrekken. Je kunt altijd kiezen voor extra ondervloer, bijvoorbeeld geluidswerende platen. Bedenk wel dat de vloer dan ook wat hoger komt te liggen.

3. Haal de benodigdheden alvast in huis

Er is weinig irritanter dan halverwege de klus naar de winkel moeten. Wat heb je nodig? Uiteraard het nieuwe laminaat en de ondervloer. De zilverkleurige folie maak je vast met (zilver)tape, dus zorg dat je dat in huis hebt. Verder heb je een laminaat snijder nodig, waarmee je de planken op maat kunt maken. Een laminaat-setje is handig omdat daar afstandsblokjes in zitten, voor de afstand tussen laminaat en muur. Verder zit er een metalen winkelhaak in die je gebruikt om het laminaat strak tegen elkaar te leggen. Een plinten knipper helpt om de plinten gemakkelijk op maat te maken.

4. Leg de ondervloer netjes

Leg de folie over de vloer, met de zilveren kant naar boven. De folie zorgt dat het laminaat beschermd wordt tegen vocht. Plak de folie aan elkaar met tape. Heb je een houten ondervloer, dan leg je de groene platen hier bovenop, netjes tegen elkaar. Zorg dat de ondervloer niet te strak ligt, want later gaat deze nog wat ‘werken’. De folie mag aan de zijkanten uitsteken, dit knip je weg voordat je de plinten gaat leggen. Hoe netter je de ondervloer legt, hoe beter het uiteindelijke resultaat.

5. Leg laminaat in de lengterichting

Laminaat wordt vrijwel altijd in de lengterichting van de kamer gelegd. Dat heeft te maken met optisch effect. Laminaat dat overdwars wordt gelegd verstoord het beeld en geeft een onrustiger effect. Bovendien lijkt de ruimte kleiner. In een grote woonkamer heeft de richting van het laminaat minder invloed dan in een kleine of smalle woonkamer. Soms wordt, voor een artistiek effect, gekozen voor een schuine legging. Dit heeft als nadeel dat je veel meer laminaat verspild bij het op maat snijden. Het kan wel een mooie uitstraling in je interieur geven.

6. Leg de plinten pas later

De plinten worden vaak direct gelegd als de vloer klaar is. Niet zo slim, want zo beperk je het werken van de vloer. Bovendien is de kans groot dat de plinten op bepaalde plaatsen los raken omdat de vloer nog uitzet. Je kunt beter een weekje geduld hebben en dan de plinten leggen. Dan weet je zeker dat de vloer stabiel is en je plinten netjes blijven liggen (tenzij het extreem warm, koud of vochtig is).

Het leggen van laminaat is een eenvoudig klusje, dat niet veel spierkracht vereist. Wel is het praktisch om de dingen goed voor te bereiden en te zorgen dat je alles hebt wat nodig is. Zo werk je het snelst en kun je lekker efficiënt aan de slag. Op de sites van verschillende bouwmarkten vind je handleidingen hoe je precies laminaat moet leggen. Dit staat meestal ook op de verpakking. Alles wijst zich aardig vanzelf en als je je houdt aan deze zes tips, heb je in een wip je nieuwe vloer gelegd.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Toe aan een nieuwe kapstok?
Next post Bijzondere halbankjes