Read Time:2 Minute, 20 Second

De afgelopen twee à drie jaar hebben aangetoond hoe belangrijk een goede ventilatie is in huis. Er zijn verschillende manieren om woningen te ventileren. Kies bijvoorbeeld voor openen van de ramen aan het eind van de dag, om de woning op deze manier goed door te laten tochten. Ook het openen van de ramen in de ochtend helpt. Nadeel daarvan is dat je onnodig veel energie verbruikt. Immers, in de wintermaanden zal de temperatuur in huis fors dalen bij het openen van ramen in de ochtend. Er is vervolgens onnodig veel energie nodig om de temperatuur te verhogen. Ook mechanische ventilatie kan een optie zijn. Beschikt jouw woning al over een dergelijk systeem? Mogelijk is deze mechanische ventilatie vervangen een optie, wanneer deze al relatief oud is. Gemiddeld gaat een dergelijk systeem zo’n 10 tot 15 jaar mee. 

Voordelen van een mechanische ventilatie in huis 

Lieshout Service beschrijft helder wat de voordelen zijn van een mechanische ventilatie in huis. Belangrijkste voorbeeld daarvan is het feit, dat het met een dergelijk systeem mogelijk is om de woning 24 uur per dag te laten ventileren. Niet alleen verkleint dit de kans op een besmetting met verschillende virussen. Ook voorkomt het dat de lucht in huis te vochtig wordt. Een vochtige lucht kan er in het ergste geval toe leiden, dat astmatische en reumatische klachten verergeren. Zo heb je bijvoorbeeld sneller last van hevige spierpijn bij een hoge luchtvochtigheid. Bij het gebruik van een systeem voor mechanische ventilatie wordt voorkomen dat er onnodig veel warmte naar buiten stroomt. De apparaten worden gemiddeld in zo’n twee uur gemonteerd. 

Mechanische ventilatie in verschillende varianten 

Bij de aankoop van een mechanische ventilatie in huis, heb je de keuze uit diverse varianten. Kies bijvoorbeeld tussen een model met en zonder afstandsbediening. Standaard wordt mechanische ventilatie van verschillende sensoren voorzien, waarmee het apparaat zelf kan bepalen in welke mate er geventileerd moet worden in huis. Zo zit er vaak standaard een vocht- en CO2-sensor in het systeem. Let bij de aanschaf van mechanische ventilatie niet alleen op de specificaties van deze systemen. Kijk ook naar de geboden service. Wordt het systeem bijvoorbeeld periodiek onderhouden door de leverancier? Is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten? 

Andere vormen van ventilatie binnen je woning 

Reeds werden enkele alternatieven genoemd voor het laten ventileren van de ruimtes in huis. Naast een systeem voor mechanische ventilatie en het openen van de ramen, zou je bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor een aantal roosters boven de ramen. Deze roosters kun je gedurende de dag open laten staan, om de ruimte te ventileren. Nadeel van roosters is dat ze tocht kunnen veroorzaken of onnodig veel warme lucht naar buiten laten stromen. Zeker in de winter leidt dat tot een aanzienlijk hoger energieverbruik.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
hybride warmtepomp Previous post All-Electric of hybride warmtepomp: de begrippen uitgelegd
wijnproeverij organiseren Next post Hoe organiseer je professionele wijnproeverij bij jou thuis?