Ethanol-haarden winnen steeds meer aan populariteit in de samenleving, omdat conventionele hout-haarden niet voor iedereen geschikt zijn, hetzij door het ontbreken van een schoorsteen, hetzij om andere redenen.
Bio-ethanol haarden zijn zowel als vrijstaande en als gemonteerde versies verkrijgbaar. Dit artikel gaat over gemonteerde bio-ethanol haarden. Wat zijn de voordelen van de gemonteerde versie en voor wie is dit model geschikt? Wij zullen deze vragen in dit artikel beantwoorden!
Voordelen & nadelen van een gemonteerde bio-ethanol haard
In vergelijking met een vrijstaande Bio ethanol haard hangend, bespaart de gemonteerde haard veel meer ruimte in huis. Aangezien de haard aan de muur wordt bevestigd, zal hij geen plaats innemen op de vloer van de kamer. Dit maakt dit model bijzonder geschikt voor kleinere flats of kleinere kamers.
Bovendien zijn deze modellen relatief goedkoop in aanschaf in vergelijking met de andere vrijstaande modellen.
Opgezette haarden hebben ook het voordeel dat ze niet kunnen worden gekanteld. Dit model is dus veel veiliger dan een vrijstaande ethanolhaard, want een vrijstaande haard kan een potentiële bron van gevaar zijn als hij wordt omgestoten. Vooral in huishoudens met kinderen of huisdieren mag dit gevaar niet worden onderschat.
Gemonteerde haarden kunnen niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis worden gebruikt. Een groot voordeel van het buiten plaatsen van ethanolhaarden is dat ze een geweldige bron van licht zijn op warme zomeravonden. U heeft geen andere verlichting nodig, u kunt de bio-ethanol haard gewoon aansteken. Een praktische en milieuvriendelijke oplossing!
Een nadeel van inbouwhaarden is het gebrek aan flexibiliteit. In tegenstelling tot vrijstaande haarden kunnen zij niet worden verplaatst en moeten zij eerst worden gedemonteerd en geïnstalleerd.
Hoe bio-ethanol-wandhaarden installeren?
Bij de installatie van een inbouwhaard moet met verschillende aspecten rekening worden gehouden. Enerzijds is het draagvermogen van de wand een belangrijk onderdeel. Eerst en vooral moet u het gewicht van de haard bepalen. Deze informatie wordt gewoonlijk door de fabrikant van het product verstrekt. Vergelijk vervolgens het gewicht met het draagvermogen van de muur. Als het draagvermogen te laag is, zult u een andere plaats voor de haard moeten zoeken. In de regel komt dit echter zeer zelden voor.
Bovendien moet u nagaan of de muur brandveilig is. Hoewel veel ethanol-wandhaarden een vuurvaste achterwand hebben, moet de steunmuur voor de veiligheid ook vuurvast zijn. Sommige vuurvaste materialen zijn beton, baksteen of steen.
Het is ook belangrijk om de haard te installeren in een kamer die een bepaalde grootte heeft. De minimumgrootte van een kamer hangt af van de grootte van de bio-ethanolbrander van de ethanolhaard. Hoe groter de bio-ethanolbrander, hoe meer bio-ethanolbrandstof hij verbruikt en dus meer zuurstof.
Als aan deze aspecten is voldaan, moet u de gebruiksaanwijzing bij de hand nemen, want niet elke ethanolhaard en niet elke installatie is hetzelfde.
Elke stap van de instructies moet worden gevolgd, anders kunnen er ongelukken gebeuren of kan de installatie niet correct verlopen, wat later onaangename gevolgen kan hebben.
Na de installatie kan de haard in gebruik worden genomen.
Als u na een bepaalde tijd hoofdpijn krijgt, moet u de kamer regelmatig ventileren. Om zuurstofverbruik door een ethanolhaard te voorkomen, is het voldoende een raam open te laten wanneer de haard in werking is. Op die manier stroomt er voortdurend nieuwe zuurstof de kamer in. Als u in uw huis of flat een ventilatiesysteem met verse lucht hebt, hoeft u geen raam open te zetten als u de bio-ethanolhaard gebruikt.