Read Time:3 Minute, 46 Second

Tijd in de tuin moet worden doorgebracht met genieten van de natuur en ontspanning. Omgevingslawaai is daarbij uitermate storend. Met deze tips zorg je voor geluidsisolatie in de tuin en krijg je die gewenste rust. Bijkomend voordeel: als je geluidsoverlast voorkomt, kun je gezondheidsrisico’s zoals een versnelde polsslag en snelle ademhaling verminderen.

Waarom is geluidsisolatie belangrijk in de tuin?

Lawaai is enorm vervelend. Met name in stedelijke gebieden is het een groot probleem. Verkeerslawaai, grasmaaiers en andere geluidsbronnen omringen ons elke dag. Geluiden omringen ons vaak zodanig dat we de reden voor de spanning niet meer beseffen.

Je kunt je oren niet sluiten, ook niet ’s nachts. Ook als je denkt gewend te zijn aan het geluid, brengt het achtergrondgeluid gevaren met zich mee: als het geluidsniveau hoger is dan 70 decibel kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid: bloedvaten trekken samen, je ademt sneller en ook je hart versnelt.

Wat te doen tegen lawaai in de tuin?

De tuin moet je eigenlijk altijd de mogelijkheid bieden om te ontspannen. Geluid moet er dus echt buiten blijven. Je kunt dit bereiken door het geluid te reflecteren of te absorberen. Het principe van geluidsreflectie is bekend in huizen. Hier zorgen bijvoorbeeld geluidswerende ramen voor meer rust in huis.

Soortgelijke maatregelen kun je ook nemen voor geluidsisolatie in de tuin. Als je ooit in een ommuurde tuin hebt gestaan, weet je dat er minder lawaai is dan in een puur groene oase. Hoge muren zijn een goede methode om ongewenste geluiden van buitenaf tegen te gaan. Hoe hoger en dikker een geluidswal is, hoe beter deze het geluid buiten houdt. Staat de woning bijvoorbeeld aan een drukke straat, dan kun je je eigendommen hier het beste direct tegen beschermen. Hoe kleiner de afstand tot de geluidsbron, hoe effectiever de geluidsisolatie.

Geluidsisolatie voor de tuin

Lawaai kan gemakkelijk worden opgeslokt door schanskorven. Hiervoor moet de kern worden gevuld met isolatiemateriaal. Dit absorbeert het geluid bijzonder goed. Het enige dat van buitenaf te zien is, zijn decoratieve stenen.

Welk materiaal is het beste?

Je kunt geluidswerende wanden van verschillende materialen kopen. Geluidsisolatie is verkrijgbaar in hout, beton, textiel, glas of baksteen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat gladde oppervlakken, zoals glas, beton of metselwerk, het geluid anders weerkaatsen. Poreuze materialen hebben de neiging het te absorberen, ze slikken het in. 

Je kunt dit in jouw voordeel gebruiken. Als je bijvoorbeeld een visueel beschermingselement bouwt en deze vult met geluidsabsorberende kokosvezel of afdekt met houten planken, versterk je het effect. Met name in nieuwbouwwijken zijn aarden wallen vaak aanwezig als geluidswering. Heggen daarentegen zijn meer geschikt voor visuele afscherming. Een visueel scherm kan echter ook rustgevend zijn. Dit kan een zeer rustgevend effect hebben en biedt ook een leefruimte voor nuttige dieren. 

Als er andere mensen tegenover je wonen, is het logischer om het geluid te absorberen. Als je het reflecteert, kun je het geluidsniveau daar met maximaal drie decibel verhogen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat mensen een geluidstoename van 10 decibel realiseren als het dubbele van het volume. Daarom zijn elementen voor geluidsisolatie gemaakt van poreuze materialen met ruwe oppervlakken meer geschikt voor woonwijken.

Bij het betonneren van muren voor geluidsisolatie zorgen houten planken die in de betonbekisting zijn gelegd voor een verhoogde geluidswerende werking. De betonnen wand heeft dan geen glad oppervlak meer. Het geluid wordt daardoor slechter gereflecteerd. 

Afleiding van geluidsbronnen

Als je het geluid niet wilt absorberen of weerkaatsen, kun je je oren ook afleiden, door ‘feel good’ geluiden. Dit wordt ook wel ‘soundscape’ genoemd. Dit wordt al met succes toegepast in bevolkte gebieden zoals openbare pleinen of winkelcentra. Met rustgevende muziek of vogelgezang uit een opname wordt een prettige sfeer gecreëerd.

In de tuin kun je dit geheel natuurlijk tot stand brengen: naast bladgeluiden of het geritsel van gras op verschillende hoogtes zorgen windgong en waterfonteinen voor aangename geluiden. 

Goede geluidsisolatie in de tuin

Structurele bescherming in de tuin

Met een overdekking bereik je goede geluidswerende resultaten in de tuin. Bijvoorbeeld door de tuin volledig te omsluiten met prefab elementen. Hierbij is het van belang dat de structurele elementen die de omheining van een eigendom vormen, qua hoogte en ontwerp voldoen aan de bouwverordeningen. Spreek dus voor de bouw niet alleen met je buren, maar ook met de verantwoordelijke bouwautoriteit. Daar kun je nagaan of je een bouwvergunning nodig hebt voor de geluidsisolatie.

Het beste is om tegelijkertijd na te gaan welke regelgeving er is voor het planten van hagen en bomen. Ook kan jouw gemeente je vertellen welke grenzen tot buren in acht moeten worden genomen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
hoogwerker huren Previous post Tips voor het huren van machines voor een stressvrije verhuizing
zonnepanelen schoonmaken Next post Zo maak je zonnepanelen schoon voor een optimale opbrengst