Read Time:2 Minute, 21 Second

In huis krijg je te maken met hard water. Als je thuis nadelen ondervindt van hard water, ontstaat er kalkaanslag op kranen en in je huishoudelijke apparaten. Kalkaanslag uit zich in een witte aanslag in de waterkoker, op je douchewand of –tegels. Daarnaast heb je het niet door maar gebruik je veel meer shampoo dan nodig is. Kalkvorming zorgt tevens voor een hoger energieverbruik, doordat het isolerend werkt op verwarmingselementen. Dat wil je natuurlijk voorkomen en dat kan door het harde water aan te pakken. Dit kun je doen door een waterontharder te installeren. Hoe dit precies werkt, lees je hieronder.

Kalkaanslag heeft invloed op je energierekening

Kalkaanslag zorgt voor een isolatie laagje op je verwarmingselementen in je apparaten, waardoor deze verwarmingselementen harder moeten werken om het water te verwarmen. De kalk zorgt er namelijk voor dat de warmte minder goed wordt overgedragen en dat zorgt uiteindelijk voor rendementsverlies. Dit gebeurd in apparaten zoals de cv-ketel of in boilers zoals bij een warmtepomp of Quooker. Je moet dus meer energie verbruiken om dezelfde hoeveelheid water op de juiste temperatuur te brengen. Conclusie: je verwarmingselementen moeten harder werken en verbruiken dus meer elektriciteit of gas. Gelukkig kun je dit voorkomen door een waterontharder te installeren. Waarom dit zo is, leg ik hieronder uit. 

Een waterontharder zorgt voor kalkvrij water

Een waterontharder, bijvoorbeeld die van Amysoft, heeft de unieke eigenschap om kalk uit het water te verwijderen en bestaand kalkaanslag mee te nemen. Dit gebeurt door zogenoemde ionenwisseling. De kalk wordt verwisseld voor onschuldig natrium. Deze wisseling van mineralen noem je ionenwisseling en dit zorgt ervoor dat het harde water weer zacht wordt. Zacht water is kalkvrij water. Op het moment dat je water weer zacht is (kalkvrij), ontstaat er geen kalkaanslag op je sanitair en in de apparaten. Daardoor verdwijnt de isolerende laag waardoor je apparaten minder hard hoeven te werken en bespaar je dus op je energiekosten. Je apparaten kunnen namelijk weer goed functioneren en dat is niet alleen leuk voor je portemonnee, maar het milieu wordt er ook een stuk blijer van. Een echte win-winsituatie dus. 

Kosten VS besparingen

Het is natuurlijk wel zo dat je eerst moet investeren in een waterontharder. Maar zoals je hierboven kunt zien, bespaar je ook enorm. Naast dat je energierekening een stuk lager wordt, gaan je apparaten ook een stuk langer mee. De levensduur wordt veel langer als er geen kalk in de apparaten zit. Een waterontharder is dus zeker niet alleen een ‘luxe’ investering in je woning, maar ook een hele goeie. Je huishoudelijke apparaten gaan langer mee, het sanitair blijft  schoon, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig en je bespaart op de energiekosten omdat kalk voor een isolerende laag zorgt, waardoor je verwarmingselementen harder moeten werken. Kortom de investering in een waterontharder is het meer dan waard. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
akoestische panelen Previous post Creëer een warm interieur met akoestische houten wandpanelen
dit kunnen we in 2024 verwachten op het gebied van interieur design Next post Wat kunnen we in 2024 verwachten op het gebied van interieur design?