Read Time:2 Minute, 29 Second

Ben jij een echte liefhebber van vissen? Dan is de kans groot dat je thuis een prachtig aquarium hebt staan waarin de mooiste diertjes rondzwemmen. Natuurlijk gun je jouw vissen het mooiste huis en daarom zorg je voor een aquarium van topkwaliteit. Met plexiglas kan je dit helemaal zelf maken. Dit materiaal is ontzettend sterk, sterker dan glas zelfs! Verder laat het licht nog beter door en zorgt het voor betere isolatie dan een glazen aquarium, terwijl het in gewicht een stuk lichter is. Hoog tijd dus dat ook jij aan de slag gaat met het maken van een topaquarium van plexiglas. Hoe dat moet? We leggen het je graag uit!

acquarium

Hoe groot wordt het aquarium?

Rechthoekige aquaria worden het meest gebruikt en in onze uitleg gaan we daarom ook uit van dit type. Om goed vast te kunnen stellen welke plaatdikte je nodig hebt, moet je weten wat de inhoud van de bak wordt. Aquaria tot 100 liter kunnen prima met platen van 8 millimeter worden gecreëerd, voor aquaria tot 200 liter zijn platen van 10 millimeter benodigd en voor alles daarboven gebruik je minimaal platen van 12 millimeter dik. Let op: de dikte van de platen telt mee in het formaat van je aquarium. Ga je uit van een bodem van 100 x 50 centimeter, dan wordt die 100 centimeter uiteindelijk 102 centimeter (doordat er 2 keer een plaat van 10 millimeter bijkomt). 
Gebruik voor het bouwen van een aquarium de beste kwaliteit plexiglas en zeker geen geëxtrudeerd pleximateriaal!

De platen vlampolijsten voor een kristalhelder resultaat

De platen hoeven maar licht bewerkt te worden. Dit kan met een propaan- of acetyleenbrander. Een spits toelopende vlam (potloodvlam) is ideaal om mee te vlampolijsten. Zorg ervoor dat de oplichtende kern, de kegel van de vlam, de platen niet direct raakt. Ga met vloeiende bewegingen langs de randen. Op deze manier smelten de verschillende delen met elkaar samen en ontstaat een prachtig eindresultaat. Tip: oefen eerst even op een overgebleven stukje pleximateriaal.

Het aquarium in elkaar zetten

Heb je besloten hoe groot het aquarium wordt, dan kun je in onze webshop heel eenvoudig het benodigde materiaal bestellen. Met onze ultramoderne zaagapparatuur zagen we de plexiplaten bovendien geheel kosteloos voor je op maat. Nu kun je het aquarium in elkaar zetten. Bedek je tafel of werkbank met een doek en leg de platen er op. Je kunt de beschermfolie alvast van één kant van de plexiplaten verwijderen. Maak de platen schoon gebruik de acrylaatlijm Acrifix om de delen perfect aan elkaar te lijmen. Ga stapsgewijs te werk en breng per keer één zijkant op de bodemplaat aan. Zorg telkens dat alles waterpas staat en laat het geheel bij elke stap met behulp van steuntjes minstens 20 minuten drogen. Heb je alles gelijmd? Laat het totale aquarium dan nog 3 uur rusten. Ten slotte kun je met plexiglaskit (bijvoorbeeld Ottoseal S72) de binnenkant van het aquarium mooi afwerken. Voor een groot aanbod plexiplaten op maat ga je naar Kunststofplatenshop

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Eetkamerstoelen hoeven (tegenwoordig) niet allemaal hetzelfde te zijn
Next post Nooit meer maaien met kunstgras in de tuin