Een flinke opfrisbeurt voor de eetkamer

Eens in de zoveel tijd heeft de eetkamer een visuele opfrisbeurt nodig.Als je tot deze conclusie komt, is het de vraag hoe je de eetkamer dan precies wilt aanpassen. Er zijn namelijk talloze manieren om de eetkamer een nieuwe look te geven. Zo kun je kiezen voor een nieuwe eettafel – bijvoorbeeld een glazen tafel, boomstam tafel of een massieve houten tafel -, andere stoelen in de eetkamer zetten of iets doen met decoraties aan de muur. Een nieuwe buffetkast of een dressoir in de eetkamer zetten geeft ook meteen een nieuwe, frisse schwung. Maar hoe pak je zoiets goed aan? Hieronder vind je enkel handige tips die je helpen om jouw eetkamer een flinke opfrisbeurt te geven.

Stap 1 – Bepaal het soort ruimte
Belangrijk bij een vernieuwing van het eetgedeelte is om goed te kijken met wat voor soort ruimte je te maken hebt. Betreft het een complete eetruimte of is de eettafel onderdeel van een grotere ruimte? In het eerste geval kun je de eetkamer een complete nieuwe stijl geven, bijvoorbeeld door een gave boomstam tafel of glazen tafel te plaatsen. Als het eetgedeelte ruimtelijk verbonden is met de woonkamer, moet je te grote contrasten in stijl en interieur zien te voorkomen. Tegelijk kan het juist mooi zijn om de eetkamer en het woongedeelte tot één geheel te maken. Gebruik je bijvoorbeeld veel houten meubels in de woonkamer, dan is een boomstam tafel in de eetkamer een prima optie. Een andere belangrijke vraag is of je een jong kindergezin hebt. Als dat zo is, is het verstandig om rekening te houden met het gebruik van kwetsbare materialen als glas of hout.

2. Bepaal hoeveel plek er is
Natuurlijk moet je van tevoren goed uitrekenen hoeveel oppervlakte je in de eetkamer kunt gebruiken en welke spullen je daarop kwijt komt. Houdt hierbij rekening met het feit dat er loopruimte rond de eettafel moet overblijven. Is er ruimte in overvloed, dan kun je kiezen voor een extra servieskast of dressoir. Zo wordt de eetkamer meteen lekker praktisch, omdat je bestek, borden en serviesgoed in dezelfde ruimte kunt opslaan.

3. Sfeer en indeling bepalen
Vervolgens kun je aan de slag met de indeling van de eetkamer. Wil je een eetkamer die visueel groter lijkt? Gebruik dan, naast verlichting en lichte wanden, maar geen vloerkleed. Vloerkleden zijn wel weer ideaal wanneer je de kamer kleiner wilt laten ogen. Hetzelfde effect, een visueel gezien kleinere ruimte, bereik je door de wanden donker te schilderen en/of donkere gordijnen voor de kamerramen te hangen. Ten slotte breng je nog de nodige sfeer aan. Dit kan door te kiezen voor kleurige decoraties aan de wand, of door de kamer her en der op te fleuren met planten, bloemen, foto’s of leuke decoratiemateriaal als beeldjes, kunstwerken, vazen, et cetera. Alvast eet smakelijk in jouw prachtige, herboren eetkamer!