Onze maatschappij is al jaren een kleurrijke mengelmoes van wereldburgers uit alle windstreken. In de stadscentra mengen jongeren het Arabisch, Turks en Papiamento vrolijk door het Hollands en vind je op elke hoek een buitenlandse eetgelegenheid. We brengen onze vakanties niet meer door in Hoek van Holland maar bezoeken liever verre landen als Marokko, Zuid-Afrika of Thailand. Dit heeft tot gevolg dat ook wij veranderen en niet meer zo oer-Hollands zijn. Iets wat ook zijn reflectie heeft op onze interieurs. Steeds meer krijgen we behoefte aan een warme woonkamer inrichting. Overschakelen naar een etnisch interieur is dan ook een trend die zich, met name de laatste jaren, flink aan het ontwikkelen is. We neuzen maar al te graag in woonwinkels naar leuke hebbedingetjes uit verre landen en ook op onze reizen gaan we speciaal op zoek naar dat ene stuk houtsnijwerk of die verschoten kelim.
foto: www.woonmodetrends.nl
Laat je verbeelding spreken
Zonder dat je gelijk helemaal ‘om’ hoeft kan je met een beetje kunst en vliegwerk en soms zijn alleen de accessoires genoeg. In een etnisch interieur is eigenlijk de kleur van de muur niet zo heel belangrijk. De sfeer die je wil creëren is van groter belang. Zo kan je wit heel goed gebruiken, denk aan de Andalusische pueblos blancos en de voormalige koloniale huizen in Indonesië. Ook blauw en wit of oker en aardetinten zoals in Marokko passen perfect in een etnisch interieur. Ben je meer van het kleurige neig je misschien meer naar het vrolijke Spaans/Cubaans of naar het boeddhistische India. Met goede muurverf kan je heel snel, heel veel bereiken. Naast de vele kleuren die je tegenwoordig hebt zijn er heel veel sjablonen en verfrollen die een etnisch dessin op de muur achterlaten alsmede verfsoorten met korrel.
Ga je echt voor een Oosters interieur, met Egyptische kussens, doorgestikte wandkleden met mandala’s en mozaïeken lampen dan is het het mooist als je de ondergrond een beetje rustig houdt en werkt met effen natuurlijke kleuren. Hou je niet zo van een drukke inrichting maar vind je een etnisch interieur wel heel mooi denk dan eens aan leemstuc. Natuurlijk materiaal dat je in in meerdere aardetinten en eenvoudig zelf op kan brengen. Voor extra effect kan je er zelfs stro doorheen mengen. Natuurlijke leem op de muur is het neusje van de zalm in een etnisch interieur en te combineren met elke meubelstijl. Met op strategische punten een halogeen- of ledverlichting die de structuur van de muur nog eens extra benadrukt en een diffuse bron centraal in de kamer is het meteen helemaal af.
Zonlicht, schaduw en kleur
Gevlochten mandjes, kussentjes, patchwork, houtsnijwerk, glasmozaïeken en aardewerken objecten. Stuk voor stuk accessoires die ergens wel plaatsje verdienen in een etnisch interieur. Je kamer hoeft niet vol te staan, maar minimaal een eyecatcher moet je wel hebben. De culturen die model staan voor een etnisch interieur bevinden zich negen van de tien keer in zonnige landen. Haal de zon naar binnen! Probeer de lichtinval van buiten te benaderen zoals in Zuidelijkere landen. Hou je van gordijnen kies dan voor lichte organza, kleurige stempeldoeken of batik. Liever wat strakker? Ook met houten jaloezieën, bamboe rolgordijnen of in betweens van fragiele hydrofieldoek breng je net zo goed een wereldse sfeer in een etnisch interieur.
‘Featured image’ foto: www.showhome.nl