Read Time:3 Minute, 22 Second

Iedereen wil graag comfortabel wonen en toch de kosten laag houden. Hoe energiezuinig jouw woning is, hangt af van het soort woning waar je in woont. Nieuwbouwwoningen zijn vaak goed geïsoleerd en verliezen daardoor minder warmte. Wat oudere huizen zijn meestal slechter geïsoleerd, waardoor deze meer warmte verliezen. Gelukkig is het, ook bij oudere woningen, met kleine aanpassingen mogelijk om de warmte beter in huis te houden. Echter, komt een hoge energierekening vaak niet alleen door ontsnappende warmte. Ook het gebruik van energieslurpende apparaten in huis kan zorgen voor hoge kosten. We geven je graag een aantal tips om de energieverbruikers in jouw woning aan te pakken, zodat je de kosten laag kunt houden.

Energieleverancier vergelijken

Voordat je gaat beginnen met het aanbrengen van verschillende aanpassingen in jouw woning, is het verstandig om eerst jouw energie aanbieder te vergelijken met andere aanbieders. Misschien betaal je wel veel meer voor elektriciteit en gas, dan wanneer je zou overstappen naar een andere aanbieder. Wanneer je energie gaat vergelijken, kan het zo zijn dat je meteen kunt overstappen naar een andere aanbieder. Het is soms zelfs mogelijk om meteen te profiteren van een welkomstcadeau of een mooie korting. Maar het kan ook zo zijn dat je nog even moet wachten met overstappen, omdat jouw huidige contract nog een aantal maanden doorloopt. Het jaarlijks overstappen van energieleverancier kan een leuk zakcentje opleveren. Kijk dus goed naar je kosten voor gas water licht.

Kleine aanpassingen in huis

Nadat je bent overgestapt naar de goedkoopste energieleverancier, kun je gaan beginnen met kleine aanpassingen in huis. Probeer er als eerste voor te zorgen dat er geen grote voorwerpen voor jouw verwarming staan. Deze voorwerpen houden namelijk veel warmte tegen, waardoor de ketel harder moet werken om de woning warm te krijgen. Daarnaast heb je de optie om gordijnen, gemaakt van een dikke stof, voor de ramen te hangen. Dankzij gordijnen kan de warmte minder snel naar buiten glippen. Het is ook een optie om radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen. Ook radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmte niet naar buiten kan. Als laatste kun je ervoor kiezen om de radiator buizen te voorzien van buisisolatie. Dit is een goedkope foam die om de buis heen gedraaid kan worden. Vooral in koude ruimtes is het verstandig om te kiezen voor buisisolatie. Je vindt buisisolatie bij de bouwmarkt.

Besparen op elektriciteit

Er zijn nog meer kleine aanpassingen mogelijk wanneer het gaat om het besparen op elektriciteit. Door sluipverbruik aan te pakken, maak je al een mooi begin met het besparen van energie. Bij sluipverbruik kun je denken aan de tv die de gehele dag op stand-by staat. En heb je weleens gedacht aan de opladers die altijd in het stopcontact blijven zitten? Hoewel het energieverbruik van deze apparaten niet heel hoog is, kunnen de kosten van het stroomverbruik toch aardig oplopen. Wanneer je het verbruik over een jaar berekent, zit je toch al op een aardig bedrag. Een bedrag dat je ook aan iets leuks had kunnen besteden. Naast het aanpakken van sluipverbruik is het een mogelijkheid om de lampen te vervangen door energiezuinige varianten. Deze lampen hebben een langere levensduur en zijn milieuvriendelijker.

Grotere aanpassingen in huis

Wanneer je een hoger budget hebt om te besteden, kun je ervoor kiezen om de muren in huis te (laten) isoleren. Door het toevoegen van isolatiemateriaal in de muren, kan er minder warmte wegglippen. Ook het toepassen van isolatie onder de vloeren is een mogelijkheid om de warmte beter in huis te houden. Wanneer jouw huis niet beschikt over dubbel glas, is het verstandig om hier snel verandering in te brengen. Door dubbelglas aan te brengen, zul je zeker verschil zien in jouw energie afschriften. Al deze aanpassingen in jouw woning zijn investeringen die de woning en jouw energierekening zeker ten goede komen.

Zoals je hebt kunnen lezen hoef je niet meteen te beginnen aan grote verbouwingen om jouw woning energiezuiniger te maken. Met het vergelijken van de energierekeningen en het uitvoeren van kleine aanpassingen in huis kom je al een heel eind.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Je tuin laten aanleggen door een vakman
Next post De slimme thermostaat, een onmisbare accessoire