Read Time:3 Minute, 16 Second

Ook jij bent vast zo iemand die regelmatig bezig is met de inrichting van zijn huiskamer, van de slaapkamers of van andere vertrekken in je huis. Heb je daarbij al eens aan een wandkleed gedacht? Een wandkleed kan je zien als een alternatieve manier van muurbekleding. Heb je bijvoorbeeld je muren strak wit gesaust, maar vind je ’t toch wat saai? Met een wandkleed haal je die hele wand in één keer op. Ben je op zoek naar inspiratie voor een wandkleed? Neem dan eens een kijkje bij Muurtje.nl; dé specialist in muurdecoratie!

Tijdelijke muurversiering

Een muur sauzen of schilderen doe je meestal voor de wat langere termijn. Tenzij jij er een leuke hobby aan hebt om bijvoorbeeld jaarlijks je kamer uit te ruimen voor alweer een sausklus natuurlijk. Een wandkleed kan je uiteraard zo lang laten hangen als je wilt, maar ook eens weghalen of vervangen door een ander. Stel dat je een paar wandkleden koopt, dan zou je bijvoorbeeld elk seizoen een ander wandkleed kunnen ophangen. Daarmee verander je als het ware ook elk jaargetijde de sfeer in huis. En eenmaal een wandkleed opgehangen, is het wisselen snel gebeurd!

Hoe hang je een wandkleed op?

Een wandkleed is dus een creatieve manier van muurdecoratie, en een manier die niet veel tijd kost. Voor het ophangen van een wandkleed zijn er meerdere manieren, die we hieronder kort beschrijven. Kies de manier die voor jou het makkelijkste werkt of jouw wandkleed het beste tot zijn recht laat komen.

Aan een gordijnroede

De meeste wandkleden hebben aan de achterzijde een zogenaamde ‘tunnel’. Deze is bedoeld om een gordijnroede doorheen te halen. Het is dan slechts een kwestie van de plaats op de muur te bepalen, en op welke hoogte je de bovenkant van jouw wandkleed wilt hebben. Daar teken je boorgaten, waterpas uiteraard, en boor je twee gaten in de muur. Je plaatst pluggen en schroeft vervolgens de dragers van de gordijnroede vast. Tot slot schuif je de gordijnroede door de tunnel van jouw kersverse wandkleed en plaatst deze in de roededragers.

Op een platte lat

Wil je jouw wandkleed als muurdecoratie strakker tegen de muur? Dan is een platte lat dé manier, liefst een lat die net ietsje korter is dan het wandkleed. Dan zie je de lat niet meer als jouw wandkleed eenmaal hangt. Ook in dit geval boor je een paar gaten in de muur, breng je pluggen aan en schroef je de lat vast aan de wand. Vervolgens schroef je het wandkleed met een aantal schroefjes vast aan de lat. Makkelijker kan bijna niet, toch? Besef wel dat je hiermee dus kleine gaatjes in jouw wandkleed maakt.

Aan een wandstang

Er zijn ook wandstangen te koop, speciaal ontworpen voor wandkleden. De werkwijze is exact hetzelfde als die van de gordijnroede. Kies dus de ophangmogelijkheid die jouw voorkeur heeft, en neem een stijl gordijnroede of wandstang die mooi aansluit bij de rest van je interieur.

Wandkleed ophangen zonder boren?

We kunnen ons voorstellen dat je niet altijd zin hebt om gaten in je muur te boren. Is er dan geen andere mogelijkheid? Jawel, maar die werkt alleen met kleinere wandkleden van niet al te dik stof. Je kan het dan proberen met zelfklevend klittenband. Maak de wand schoon, indien nodig vetvrij en droog. Je trekt nu met een waterpas een lijn op de muur, loodrecht dus, op de hoogte van de bovenrand van jouw wandkleed. Daarna is het nog slechts een kwestie van het wandkleed netjes met de bovenkant op het klittenband bevestigen.

Klaar is decoratiekees!

Wisseltruc

Wil je na een tijdje weer eens iets anders? Dan haal je je wandkleed van de muur en vervangt dit door een ander. Het fijne is dat wandkleden te koop zijn in tal van maten, stoffen, dessins en ook prijzen. En als je even geen wandkleed wilt hebben hangen, dan hang je tijdelijk een andere decoratie op de plekken waar de pluggen zitten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
interieurtrends van 2022 Previous post Dit zijn de grootste interieurtrends van 2022
Next post Je huis van buitenaf klaarstomen voor warmer weer; zo doe je dat!