Wie een eigen woning bezit, een (nieuwbouw-)woning aankoopt of gaat verbouwen, komt mogelijk voor de volgende vraag te staan: Ga ik een nieuwe trap plaatsen of laat ik mijn bestaande trap renoveren? Op die vraag gaan wij in onze blog nader in. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en alle eventuele voor- en nadelen van beide opties.
Een compleet nieuwe trap?
Wie een nieuwbouwwoning koopt, kan er voor kiezen om het casco kaal op te laten opleveren. Normaliter laat u dan een compleet nieuwe trap plaatsen. Er zijn diverse soorten trappen verkrijgbaar, met kwart draai, halve draai, open of gesloten. Een trap is niet alleen functioneel maar kan ook heel beeldbepalend zijn. Maakt u er een echte blikvanger van of valt de trap niet binnen het blikveld? Qua materialen heeft u verschillende keuzes. Hout is er in vele varianten, dus ook prijsklassen. Elke houtsoort heeft een andere uitstraling. Wanneer u voornemens bent de trap dekkend te verven, heeft dat ook invloed op de keuze van het hout. Behalve voor hout kunt u kiezen voor een trap in metaal of beton.
Uw trap renoveren?
Niet iedereen kan of wil een nieuwe trap plaatsen. Wanneer uw bestaande trap nog functioneel is, hoeft dat ook niet. Er zijn diverse mogelijkheden om uw oude trap een totaal andere look te geven. De traprenovatie prijs is geheel afhankelijk van uw wensen.
Het plaatsen van zogenaamde overzettreden is ongetwijfeld de bekendste manier van renoveren. Op de bestaande traptreden worden nieuwe traptreden geplaatst. Hierbij kunt u kiezen uit een hout, vinyl of laminaat. Ook de stootborden en de profielen zijn er in diverse vormen en materialen.
Is uw trap nog in onberispelijke staat, maar bent u er op uitgekeken? Dan kan een likje verf wonderen doen. Gebruik hiervoor wel een slijtvaste lak. Denk ook eens aan het gebruik van twee kleuren, bijvoorbeeld een donkere kleur voor de traptreden en een lichtere kleur voor de stootborden. Verf de treden ook eens in verschillende kleuren. Voor het mooiste verfresultaat schakelt u vanzelfsprekend de vakman in.
Een andere mogelijkheid is het laten zandstralen of luchtgommen van de trap.
Hiermee krijgt de trap haar oorspronkelijke uitstraling terug. Zandstralen is een wat agressievere methode en zeer geschikt om oude verf- en beitslagen te verwijderen. luchtgommen daarentegen is een wat mildere en goedkopere methodiek, waarmee u hetzelfde resultaat bereikt: Een trap in lichtere tinten.
Bij het stofferen van een trap worden de traptreden met tapijt bekleed.
Oude of beschadigde traptreden zijn niet meer zichtbaar. Een bijkomend voordeel is de geluiddempende werking van het tapijt. Bovendien is tapijt lekker zacht en warm voor uw voeten.U kunt ervoor kiezen om de trap volledig te bekleden of kiezen voor een traploper of traploper-effect. Bij deze laatste optie blijven de zijkanten van de traptreden nog zichtbaar. De trap bekleden kosten kunt u zo goedkoop en zo duur maken als u wilt. Een en ander is mede afhankelijk van de kwaliteit tapijt die wordt toegepast.