Weet wat je wilt met je droomhuis!
Soms komen dromen uit, want een eigen huis (laten) bouwen daar droomt immers iedereen van. Helemaal zelf weten hoe de woning er vanbinnen en buiten uit komt te zien. Voor je droomhuis een feit is, moet er ontzettend veel gebeuren. Eerste opdracht is het precies omschrijven hoe je je nieuwe droomhuis voor je ziet, waar het aan moet voldoen en hoe je de indeling voor ogen hebt. Is de buitenkant klaar, ga dan met je interieur aan de slag. Wist je trouwens dat zogenaamde warme kleuren een gele ondertoon hebben?
Maak voor jezelf een lijst aan welke voorwaarden je droomhuis moet voldoen en hoe het ingedeeld zou moeten zijn. Geef dus antwoorden op de meest eenvoudige maar erg relevante zaken als hoeveel geld heb je te besteden en wil je een traditionele bouw of bijvoorbeeld houtskelet? Wil je klassiek, modern of landelijk en wil je je huis helemaal afgebouwd, of ben je van plan en heb je de energie om bepaalde zaken zelf voor je rekening te nemen? Ook het aantal verdiepingen, het aantal slaapkamers en de realisatie van een enkele of dubbele garage zijn belangrijk goed voor ogen te hebben en houden. Wat doe je met de tuin, ga je voor een weelderige bloementuin, of een strakke tuin met een trap van u-elementen van betondingen.nl? Overweeg ook een energie-neutrale woning. Heb je alles goed in kaart, dan ben je al een stuk onderweg. Besef overigens wel dat het een wensenlijst is, en wensen willen nog weleens veranderen. Een lijst is niet leidend, maar meer een richtlijn. Waar je je namelijk ook op in moet stellen is bijvoorbeeld geldende bestemmingsplannen of een gemeente die je droomhuis op je droomlocatie niet ziet zitten omdat je woning toch niet helemaal bij de rest van de huizen past. Het bouwen van je eigen huis gaat lang niet altijd over rozen.
Interieur
Het vinden van een plek, precies weten wat je wilt en weten wat op die plek mag. Heb je dat allemaal helder, dan kun je heel stiekem gaan denken aan de binnenkant van je huis. Aan je interieur dus. In een nieuw huis wil je vaak ook nieuwe meubelen, hoewel bepaalde spullen waar je speciale gevoelens bij hebt uiteraard gewoon mee gaan. Een nieuw huis, een nieuw interieur? Ook de inrichting van je droomhuis is bepaald gen sinecure. Ook nu geldt: weet wat je wilt. Zet dat op papier, en ga niet meteen shoppen om later te beseffen dat je het toch eigenlijk anders wilt in je nieuwe woonkamer.
Warme kleuren
Over smaak valt niet te twisten. Dat is puur persoonlijk. Het moet bij je passen ook. Wel zijn een aantal zaken op voorhand goed te weten. Wil je een ‘warm’’ huis met warme tinten? Deze zogenaamde warme keuren hebben vaak een gele ondertoon, koele kleuren een blauwe ondertoon. Als je in je nieuwe huis veel donkere en warme kleuren combineert, krijg je vaak een onrustig interieur. Soms wil je een bepaalde kamer groter over laten komen. Dan zijn natte, lichte en zogenaamde koude kleuren weer ideaal. Zorg wel voor wat toevoeging van warmere tinten, want je wilt uiteraard ook weer geen koud huis of kille kamer. Tenslotte: om je kamer een hoger effect te geven, moet je vooral lichte kleuren aanbrengen. Als je vervolgens de wanden weer wat extra donker maakt, is het ruimtelijke effect opzienbarend. Aan de andere kant: de kamer wordt optisch wat smaller.
Over interieur gesproken. Ben je er helemaal uit en weet je wat je wilt, zijn de kleuren duidelijk en weet je ook welke meubelen je zoekt? Het interieur bepaalt de sfeer in je huis. Hoe mooi ook van de buitenkant van je droomhuis, zonder sfeervol, mooi of bijzonder interieur – in welke stijl dan ook- voelt u zich er minder snel thuis.