Read Time:2 Minute, 50 Second

Door uw woning in goede staat te houden zorgt u voor een gezonde leefomgeving in uw huis. Toch worden de kozijnen in een huis meestal overgeslagen als het om onderhoud van een woning gaat. Een goed onderhoud van kozijnen kunt u veel problemen besparen. U heeft er jarenlang meer plezier van en het komt uw kozijnen ook ten goede.

Slecht onderhoud vraagt om problemen

Door slechte verzorging van uw kozijnen kunt u tegen verschillende problemen aanlopen. Het ligt er aan welke materie er is gebruikt voor uw kozijnen. Houten kozijnen kunnen last krijgen van houtrot. Door weersomstandigheden, maar ook door het openen en sluiten van raamkozijnen, waardoor de kitrand kan worden aangetast. Doordat hout een werkend materie is, kan het ook gaan uitzetten. De kitrand van een houten kozijn kan losraken en vocht kan tussen de dubbele beglazing van uw ramen komen. Dat geldt voor aluminium en kunststof kozijnen evengoed, maar zij beschadigen iets minder snel door de kitrand. Slecht onderhoud van uw kozijnen zorgt voor een korte levensduur.

kozijnen

Onderhoud van houten kozijnen

Houten kozijnen hebben meer verzorging nodig dan andere kozijnen. Na vier tot zes jaar zijn ze toe aan een nieuwe verfbeurt. Probeer er op tijd mee te beginnen, want kozijnen hebben nadat ze opnieuw zijn geschilderd weer een extra beschermlaag. Daardoor kunnen ze duurzamer mee. Houtrot aan houten kozijnen kunt u vaak zelf verhelpen. Het verwijderen van houtrot en daarna opvullen met houtrotvuller is simpel. Eens in de vier jaar de kitrand checken en waar nodig is vervangen, wat ook gedeeltelijk kan. Houten kozijnen gaan meestal 25 jaar mee, maar met goed onderhoud nog veel langer.

Onderhoud van aluminium kozijnen

Aluminium hebben voornamelijk een goede schoonmaak nodig. Deze materie zet niet uit en kan ook niet rotten. Het schoonmaken van aluminium kan als u de ramen zeemt, en u meteen even het kozijn schoonmaakt. Vuil wat al langer op aluminium ligt, kan namelijk wel de materie aantasten. Het is verstandig als u na vier jaar ook de kitrand van aluminium kozijnen controleert en eventueel vervangt. Tip: Blanke aluminium kunt u ter extra bescherming een laagje was overheen doen. Aluminium kozijnen kunnen 25 en 60 jaar meegaan. Hoe beter u zorgt voor uw aluminium kozijnen, ze langer meegaan.

Onderhoud van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn net als aluminium kozijnen, bijna vrij van onderhoud. Hier geldt ook, vuil en stof veroorzaken de meeste problemen met de kozijnen. Verwijder altijd het vuil en stof. Voor kunststof kozijnen kan ook een laagje was aangebracht worden. Het zorgt voor een mooie glanseffect. Bij kunststof kozijnen is het hier ook belangrijk om de kitrand na vier jaar te controleren op oneffenheden. Kunstof kozijnen vervangen is de eerste 50 jaar niet nodig mits het goed wordt onderhouden.

Verder overig onderhoud

Niet alleen de kozijnen vragen om goed onderhoud, maar ook het raamwerk heeft de nodige aandacht nodig. Het bestaat ook uit draaiende delen, zoals scharnieren en het glas zelf. Als deze onderdelen niet goed worden onderhouden, kan het ook de kozijnen aantasten. Maak meerdere keren per jaar het glaswerk schoon. Het oogt niet alleen mooier, maar voorkomt ook dat het kozijn en de kitrand vuil en aangetast worden. Als de scharnieren los zitten en het raam klemt daardoor,ga dan niet forceren met duwen en/-of trekken, dit zorgt voor meer problemen, zoals het niet goed afdichten van het raam. Haal een vakman erbij om het probleem te verhelpen, zoals een glaszetter.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Small space living
Next post Een groene keuken