Read Time:2 Minute, 11 Second

Wat is het warm deze zomer! Koele plekjes in het huis zijn nog nooit zo welkom geweest en zodra je die hebt gevonden, is dat dé plek om te werken of van je vrije tijd te genieten. Helaas heeft niet iedereen een huis met koele plekjes. Zo is de zolder een plek waar je met deze hitte liever niet komt. De ruimte zit direct onder het dak, waardoor het soms lijkt op een broeikas. Als jij je slaapkamer op zolder hebt, dan is dit een heel interessant artikel voor jou. Hierbij een aantal tips voor een koele zomer- en slaapkamer.  

Een zelfgemaakte airco  

Met een ventilator en een paar flessen heb je al een zelfgemaakte airco. Vries de met water gevulde in. Zodra het water bevroren is, zet je de flessen voor de ventilator (wel in een bakje zetten voor het condenswater) en voilà, je eigen airco die koele lucht blaast.  

Koele lucht naar binnen, warme lucht buiten houden  

Nodig ’s ochtends de koele lucht uit door deuren en ramen open te zetten en sluit alles zodra het buiten warmer begint te worden. Als je luxaflex, screens of een rolluik hebt die de zon buiten houdt, gebruik die! Mocht je dit niet hebben, helpt het ook om de gordijnen. De regel: deuren open als het buiten kouder is, deuren dicht als het buiten warmer is.   

Haal koele lucht in huis  

Zodra het buiten is afgekoeld kun je met een ventilator de koele lucht naar binnen halen. Fijn als het zo weinig waait dat het binnen heet blijft. Zet je raam open en zet de ventilator (liefst een grote) in de deuropening naar de gang toe. Zo ontstaat er een luchtdrukverschil waardoor je de koele lucht naar binnen haalt.

Duik koud je bed in  

Het kan ontzettend helpen even te douchen voor je je bed instapt ’s avonds. En dan niet een hete douche natuurlijk. Als je het douchen eindigt met koud water, koelt je lichaam behoorlijk af. Het duurt even voor je lichaam weer op (die hete) temperatuur is, dus kruip snel je bed in. Vergeet niet je deken uit je hoes te halen!   

Houd de warmte binnen  

Isolatie werkt ook in de zomer om de warmte buiten te houden. Zeker een slecht geïsoleerd dak laat erg veel warmte door. Het is dus van belang dat je op zolder goede dakisolatie hebt. Deze isolatie zorgt er niet alleen voor dat het ‘s zomers koeler blijft, je hoeft in de winter ook veel minder te stoken. Een ander voordeel van dakisolatie is dat je het zelf makkelijk aanbrengt. Je hoeft dus niet te wachten tot de wintermaanden.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Kelder bouwen onder bestaande woning: hoe zit dat?
Next post Koperen hanglampen voor elk interieur