Read Time:2 Minute, 49 Second
Een kookeiland in de keuken is tegenwoordig heel geliefd. Een keuken met kookeiland toont luxueus en is stijlvol. Het heeft veel praktische voordelen. Toch gebeurt het dat een kookeiland niet is wat we ervan verwacht hadden. Er zijn ook een paar nadelen aan verbonden, en sommige keukens lenen zich niet tot het installeren van een kookeiland.
keuken met keukeneiland

Wat zijn de voornaamste voordelen kookeiland?

Een van de voordelen kookeiland is dat je meer contact hebt met je omgeving wanneer je in de keuken aan het koken bent. Je staat niet de hele tijd met je gelaat naar de muur gericht. Richt je je keukeneiland zo in dat het de verbinding is tussen de keuken en de eetkamer, dan zit je helemaal goed. Op die manier bespaar je ruimte doordat je geen aparte muur hebt tussen keuken en eetkamer. Een van de andere voordelen kookeiland is dat je het kookeiland kan inrichten zoals je dat zelf wil. Het hoeft niet altijd de kookplaat te zijn die je op het keukeneiland vindt. Ook de spoelbak of zelfs een grill kan in het keukeneiland geïnstalleerd worden. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om het keukeneiland enkel met extra kastjes op te vullen of er een ontbijttafel of bar met krukken van te maken. Dit maakt keukeneiland ook een prima plek om een kop koffie te doen, met bijvoorbeeld een koffiezetapparaat van Philips. Bij de voordelen kookeiland kunnen we rekenen dat het een handig iets is voor snelle hapjes: het ontbijt of een tussendoortje is snel opgediend vermist het eiland dicht bij de keuken is en je niet hoeft over en weer te lopen.

keukeneiland

Toch zijn er een paar nadelen aan een keuken met kookeiland.

Een kookeiland staat heel mooi in een grote keuken. Is je keuken echter vrij klein, dan krijg je gegarandeerd problemen met de ruimte. Je moet namelijk voldoende ruimte vrijlaten volledig rond het kookeiland. Wil je de kookplaat op het eiland plaatsen, dan moet je ook gaan denken hoe je de afzuiginstallatie door het huis gaat leiden. Dit kan dan niet meer zomaar langs een muur lopen of rechtstreeks door een buitenmuur heen gaan. Een ander nadeel van een kookeiland is dat je er vaak voor jaren aan vastzit. Wil je toch je keuken een andere inrichting geven, dan ben je bijvoorbeeld ook verplicht om de volledige keukenvloer te vervangen. Waren er aansluitingen van nutsvoorzieningen (waterleiding, elektriciteit of gas bijvoorbeeld ), dan moet je die ook opnieuw gaan wijzigen. Nog een nadeel van een keuken met kookeiland kan zijn dat het eten minder gezellig wordt. Je zit meestal maar aan één kant van het eiland en je verliest daardoor heel wat contact.

Kan je een keukeneiland zelf maken?

Met wat handigheid kan je een keukeneiland zelf maken. Je kan bijvoorbeeld bestaande standaardkasten zelf gaan inbouwen tot één geheel en op de maat die jij zelf wil. Op die manier kan je nog extra bergruimtes creëren. Je kan het kookeiland bijvoorbeeld een eind laten doorlopen zodat je een extra tafel krijgt. Ga je een keukeneiland zelf maken, dan heb je dus heel wat meer mogelijkheden. Je keuken met kookeiland is dan volledig naar de leefgewoontes van het ganse gezin ontworpen en uitgevoerd.

Kortweg kunnen we besluiten dat een keuken met kookeiland vele voordelen heeft, als het ontwerp en de inrichting goed overdacht is. Op die manier kan een keuken met kookeiland zeker een meerwaarde zijn in je woning.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Industriële lampen
Next post Pastel met Palm Springs