Read Time:2 Minute, 23 Second

Steeds meer mensen gaan bewuster om met energie. Om niet onnodig energie te verspillen, isoleren we onze woningen en houden we de ramen gesloten, zodat er minder warmte verloren gaat. Waar veel mensen echter geen rekening mee houden, is dat de woning door onder meer deze manieren van energiebesparing, niet voldoende wordt geventileerd. Waarom is een goede ventilatie in huis zo belangrijk? En wat kun je doen om je huis goed te luchten, zonder dat er te veel warmte verloren gaat?

Een goede ventilatie draagt bij aan een goede gezondheid

Om optimaal te kunnen functioneren, dient ons lichaam van voldoende zuurstof te worden voorzien. Wanneer wij frisse lucht inhaleren, krijgt ons lichaam de benodigde hoeveelheid zuurstof binnen. Bij elke uitademing, bevat de uitgeademde lucht afvalproducten als koolstofdioxide. Ook is het zuurstofgehalte lager dan bij verse lucht. Wanneer er geen toevoer van frisse lucht is, zal het lichaam minder zuurstof kunnen opnemen. Klachten als vermoeidheid en een verslechterde concentratie kunnen ontstaan als gevolg. Eventuele schadelijke stoffen in huis worden eveneens opgelost met een goede ventilatie.

Wat betekent een goede luchtcirculatie voor je woning?

Jouw woning heeft ook baat bij een goede verluchting. Goede ventilatie zorgt er namelijk voor dat vocht kan worden afgedreven. Als vocht in de woning aanwezig blijft, zeker in warmere ruimten in huis, kan er een ideale leefomgeving voor schimmels ontstaan. Schimmels kunnen zich nestelen in verschillende ondergronden. Ze zien er niet fraai uit, ze geven de ruimte waarin ze zich bevinden een muffe geur en ze zijn slecht voor de gezondheid. Problemen met de luchtwegen kunnen ontstaan wanneer je wordt blootgesteld aan deze schimmels. Schimmels zijn doorgaans wel te verwijderen van vlakke ondergronden als tegels. Wanneer schimmels in metaal of hout zitten, dan is dit over het algemeen niet mogelijk. De aangedane onderdelen van je huis zullen dan vervangen moeten worden.

Open ramen en mechanische ventilatiesystemen

Er zijn diverse manieren mogelijk om je woning te ventileren. Zo kun je je ramen tegen elkaar openzetten om de ventilatie in je huis te bevorderen. Echter, deze vorm van ventileren kent wat nadelen. In de koudere maanden van het jaar is het niet aangenaam om de ramen geopend te hebben en de warmte in huis gaat verloren. Ook werkt deze methode slechts zeer kort. Open ramen helpen om nare geuren als die van sigarettenrook of van het koken sneller te doen verdwijnen. Als manier voor een constante toevoer van frisse lucht werken open ramen simpelweg niet. Door te kiezen voor bijvoorbeeld mechanische ventilatie van ventilatieshop, is er wél continu een verse luchttoevoer. Dit maakt dat de luchtvochtigheid in huis daalt, zodat schimmels en nare geuren geen kans meer krijgen. Verluchting kost hoe dan ook energie, maar je kunt het verbruik wel beperken door te kiezen voor een product met een gunstig energielabel. Door te kiezen voor vraaggestuurde mechanische, kun je nog meer energie besparen met je ventilatiesysteem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post De uitgebreide mogelijkheden van PU gietvloeren
Next post Welke hypotheekvormen zijn er?