Er zijn genoeg manieren om een ventilator toe te passen in een woning. Denk daarbij aan een staande uitvoering, aan de bekende plafondventilator die je niet hoeft te verplaatsen of zelfs aan luchtkoelers om het geheel wat koeler te laten voelen in de hete dagen. Maar er zijn nog meer opties die je kunt gebruiken om het huis te voorzien van frisse lucht en afkoeling, hier vind je enkele voorbeelden hoe je praktisch een ventilator gebruikt.
De staande ventilator
Dit model is een van de bekendste uitvoeringen die je in je huis kunt plaatsen. Dankzij de oscillerende functie die ze vrijwel altijd bieden kan je diverse punten in de kamer(s) makkelijk afkoelen. Daarbij heb je ook de keuze voor een stoere design ventilator in plaats van de ouderwets variant met een schroefblad. Je kunt vaak kiezen voor een chromen of metalen model dat industrieel en stoer oogt. Maar er bestaan ook ventilators zonder schroefbladen, deze zijn extra veilig doordat er geen handen en voeten tussen een draaiend element kunnen komen. Op het gebied van staande ventilator kan je ook kiezen voor een torenventilator. Deze wordt vooral in smalle uitvoeringen verkocht en erg makkelijk op diverse plekken te plaatsen is, handig dus voor de kleine en volle kamers. De intensiteit/druk van de luchtverspreiding is echter hoger bij de uitvoering met schroefblad, iets om rekening mee te houden als je juist een grotere kamer wilt verkoelen.
De kleine helper
Soms wil je gewoon even wat kleins en makkelijks hebben wat je op tafel zet om afkoeling te geven. Dit kan met een tafelventilator. Hoewel de luchtstroom een stuk minder sterk is, is dat geen echt probleem vanwege de korte afstand. En er zijn qua modellen ook erg leuke designs bij. Vooral de retro tafelventilator is een populair item op dit moment. Met het metalen frame heb je een compacte eyecatcher op je bureau. Voordelen van een kleine ventilator zijn verder dat het verbruik lager is en deze makkelijk te verplaatsen is naar een andere ruimte. Ook bestaan er varianten die je zelfs op de computer kunt aansluiten via USB. Het nadeel is wel dat deze een stuk minder krachtig zijn.
In de badkamer
Ook de badkamer heeft ventilatie nodig. Vanwege het hoge vochtgehalte kunnen er diverse meubels aangetast worden. Denk aan houtwerk dat bijvoorbeeld uitzet. Maar ook kan je last krijgen van schimmel op het plafond. Dit oogt natuurlijk niet echt fraai. Met een goede badkamerventilator zorg je dat de lucht goed gecirculeerd wordt en de kans op deze ellende afneemt. Let er wel goed op dat de nieuwe ventilator in je badkamer genoeg capaciteit heeft om de lucht te verplaatsen. Daarbij kan je ook bij diverse modellen kiezen voor een timerfunctie. Een ventilator met timer heeft het voordeel dat je hem een bepaalde tijd door kunt laten draaien waarna deze automatisch uitschakelt. Hierdoor kan je flink besparen op de stroomrekening. Enkel de badkamerdeur openzetten is dus niet altijd voldoende.
Voor de nacht
Je kunt in alle kamers dus diverse exemplaren plaatsen. Maar voor je nachtrust kan het goed zijn om vooral een stille ventilator te kiezen. Veel ventilators maken namelijk best wat lawaai wat de nachtrust wellicht niet ten goede kan komen als je een lichte slaper bent. Een plafondventilator kan al flink wat helpen maar kan ook de nodige geluidsproductie geven. Er zijn schroefloze, stille ventilators die je makkelijk kunt gebruiken als je verkoeling en stilte tegelijkertijd wilt hebben. Laat je dus inspireren door de vele bestaande modellen met elk hun eigen eigenschappen en voordelen.