Read Time:2 Minute, 48 Second

In de wintermaanden kan het goed zijn om eens te bedenken of je tuin nog upgrades nodig heeft. Is er voldoende plek voor de kinderen om te spelen? Kun je lekker rustig genieten van je tuin en is er bijvoorbeeld voldoende schaduw aanwezig? Misschien kom je wel tot de conclusie dat om nog meer van je tuin te genieten er een overkapping moet komen. Nu is die gedachte pas de eerste stap, want als je je er in gaat verdiepen, kom je erachter dat er voor een dergelijke overkapping erg veel opties zijn. Welke dat zijn, lees je in onderstaande blog.

De meest uiteenlopende opties voor een overkapping

Een overkapping is heerlijk om ook met wind en minder goed weer van te tuin te genieten. Of om juist in de schaduw te kunnen zitten op dagen dat de zon hoog aan de hemel staat. Door zo’n overkapping kun je dus meer, en vaak langer, van je tuin genieten. Je kunt kiezen voor een geheel dichte overkapping, maar ook voor een Mediterrane sfeer gaan en lamellendak bij lorangerie aanschaffen. Om te bepalen welke overkapping het beste bij jouw tuin past, moet je weten welke opties er allemaal zijn.

Als eerste is daar de compleet overdekte overkapping. Deze zijn vaak van hout en kunnen een extra kamer van je huis worden. Je zit er namelijk helemaal droog en omdat er sprake is van een echt dak, blijft eventuele warmte van bijvoorbeeld een houtkacheltje of een terrasverwarmer er goed onder hangen. Met een dergelijk afdak, kun je dan ook een veel groter deel van het jaar in de tuin vertoeven.

Een buitenkamer van je overkapping maken

Met een complete overkapping heb je eventueel ook de mogelijkheid om deze helemaal dicht te maken en een veranda of buitenkamer te creëren. Als je bijvoorbeeld de overkapping tegen de muur en je huis hebt staan, dan hoef je nog maar een zijkant en de voorkant dicht te maken om een buitenkamer te hebben. Uiteraard moet je hier wel de ruimte  en het budget voor hebben.

Geen behoefte aan een echte buitenkamer, maar wel aan een overdekt stuk in je tuin? Dan kan een pergola een goede optie zijn. Een pergola is een houten constructie van palen en balken die op die manier voor een extra plek met beschutting kan zorgen. Pergola’s worden vaak begroeid met klimop planten of druiven zodat deze na een paar jaar helemaal door de tuin wordt opgenomen.

Geen plek voor een vaste pergola, maar wel behoefte aan schaduw? Dan kun je ook denken aan een zogenaamd schaduwdoek. Een dergelijk doek bevestig je aan zaken die in de tuin aanwezig zijn, zoals de woning, de schuur, een boom of de schutting en als dit er niet voldoende is, kun je ook ervoor kiezen om een aantal palen in de grond te slaan waar je het schaduwdoek aan kunt bevestigen.

Een schaduwdoek is ideaal voor wat kleinere tuinen, omdat deze makkelijk weg te halen is. Zo zal het doek in de wintermaanden geen ruimte innemen en houdt je een open tuin. Verder heeft een schaduwdoek natuurlijk niet veel onderhoud nodig. Moet het doek schoongemaakt worden? Dan is het erg makkelijk om deze met een hogedrukspuit af te spoelen, of juist met een borstel schoon te maken. Is het doek niet meer schoon te krijgen? Dan is deze zo vervangen door een nieuwe!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
woning knusser maken met kaarslicht Previous post Je woning knusser maken met kaarslicht, hoe doe je dat?
kunstgras Next post Kunstgras wordt in Nederland steeds populairder en dit is waarom!