Read Time:2 Minute, 55 Second

Een aanbouw aan je woning kan een groot voordeel zijn. Je hebt extra woonruimte, wat natuurlijk heel fijn is. Bovendien vermeerdert een goede aanbouw ook de waarde van de woning. Toch zijn er wel wat zaken waar je op moet letten als je een aanbouw wilt plaatsen. 

1. Zelf doen of laten doen

Een aanbouw vermeerdert de waarde van de woning alleen als deze op een goede en professionele manier is gemaakt. Je kunt het best zelf doen, maar alleen als je echt weet wat je doet. Maak je fouten, dan kan dat je later voor grote problemen plaatsen. Daarom is het meestal verstandiger om een aannemer in te schakelen die de aanbouw voor je plaatst. In de provincie Brabant heb je bijvoorbeeld bouwbedrijf Bodavi, dat veel ervaring heeft op het gebied van aanbouwen en uitbouwen.

2. Heb je een vergunning nodig?

Niet elke aanbouw heeft een vergunning nodig. Dit is afhankelijk van de locatie en de afmeting van je aanbouw. Het beste kijk je gewoon bij de regels voor aanbouwen welke aanbouw wel of geen vergunning nodig heeft. De regels zijn soms vrij ingewikkeld, dus het is goed om dit even rustig door te kijken. Als je wel een vergunning nodig hebt, kost dat best veel extra geld. Daarnaast moet je soms wel een halfjaar of langer wachten op de vergunning.

3. Het uiterlijk van de aanbouw

Nog een punt van aandacht: past het uiterlijk van de aanbouw wel bij de rest van je woning? Het is slim om dit van tevoren goed te overdenken. Je aanbouw hoeft niet precies hetzelfde te zijn, maar de combinatie moet wel kloppen. Voor een antieke woning is het moeilijker een passende aanbouw te bedenken dan voor een nieuwe woning. Bedenk dat de steensoort en de voegen vaak wel anders zijn. Het is dus mogelijk dat je nog heel lang het verschil blijft zien tussen aanbouw en woning. Het is verstandig dit te overleggen met degene die de plannen maakt.

4. De functie van de aanbouw

De functie van de aanbouw heeft invloed op de bouw ervan. Je hebt bijvoorbeeld extra isolatie nodig als je een extra slaapkamer wilt aanbouwen. Gaat het om een serre die ook open kan in de winter, dan ga je natuurlijk voor een glazen pui. Een aanbouw die dient als keuken moet meteen bij het bouwen al voorzien worden van extra elektriciteitsleidingen, zodat je er ook op inductie kunt koken. Denk dus goed na over de de functie van de aanbouw.

5. WOZ bepaling

De WOZ waarde van de woning verandert natuurlijk door een aanbouw. De woningwaarde stijgt. Toch hoef je niet direct de veranderde WOZ waarde door te geven. De gemeente is zelf verantwoordelijk voor het checken van de waarde. Woon je al in een huis, dan is het voordelig om een lagere WOZ waarde te behouden. Dan hoef je namelijk minder WOZ-belasting te betalen. Maar als je je huis wilt verkopen, is het juist voordelig om een hogere WOZ waarde te hebben. Want dan kan de eventuele koper gemakkelijker een hypotheek aanvragen voor je woning. Bij stijgende woningprijzen kan de aanbouw dienen als belegging in je eigen woning.

Een aanbouw plaatsen is vaak een vrij dure investering. Gelukkig verdien je die ook weer terug. Deels door het extra comfort en woongemak dat je hebt van de extra ruimte, deels door de stijging van de waarde van de woning. Een aanbouw is dus een investering voor de langere termijn, die zichzelf (mits goed gebouwd) zeker terug zal verdienen!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
scandinavisch interieur Previous post Designmeubel woontrend: de jaren 70 in een modern jasje
romantische woonkamer Next post Een romantische woonkamer in 3 stappen