Read Time:2 Minute, 46 Second

Duurzaamheid: het is iets waar we allemaal mee begaan zijn, en gelukkig bestaan er dan ook ontelbare manieren om onze woning en bedrijven duurzamer te maken. Eén van de grootste verbruikers van stroom en energie is ongetwijfeld verlichting, maar we kunnen natuurlijk ook niet zonder. Daarom dat er de laatste jaren dan ook enorm veel ontwikkelen gebeuren op het vlak van duurzaamheid binnen de verlichtingsmogelijkheden, zodat iedereen – van particuliere woningen tot bedrijven – kan bijdragen aan een duurzame en milieuvriendelijke wereld.

Duurzame verlichtingsmogelijkheden

Verlichting komt in verschillende vormen, en juist daarom bestaan er ook diverse mogelijkheden om daar duurzamer mee om te springen. Over het algemeen kunnen twee types duurzame verlichting onderscheiden worden:

– TL verlichting met hoogfrequente aansturing
– LED verlichting

Beide vereisen wat meer uitleg om er uiteindelijk het beste uit te kunnen halen in de woning of het bedrijf.

1. TL verlichting met hoogfrequente aansturing

De eerste vorm van duurzame verlichting is TL verlichting die hoogfrequent wordt aangestuurd, een methode die zich vooral onderscheidt door de manier van opstarten. Conventionele verlichting wordt gekenmerkt door een knipperend licht éénmaal de schakelaar wordt aangezet, maar dat is bij deze verlichting niet het geval. Er zijn immers geen zogenaamde ‘losse starters’ aanwezig. De TL-buizen die gebruikt worden zijn van glas gemaakt en behoren dus eigenlijk tot de fluorescentieverlichting.

2. LED verlichting

Ten tweede is er LED verlichting, een methode die steeds vaker wordt toegepast, vooral in bedrijven die willen besparen. Het gaat om één van de allernieuwste en duurzaamste ontwikkelingen binnen de verlichting: LED-lampen gebruiken tot wel 65 % minder energie dan de eerder vermelde TL verlichting! Daarbij gaan dergelijke lampen tot wel 6 à 8 keer langer mee. Er kan dus heel wat mee bespaard worden én het is de meest milieuvriendelijkste optie.

Meer over LED verlichting

LED verlichting is dus de slimste keuze als je op zoek gaat naar een goedkope, duurzame optie. De levensduur van een gemiddelde LEDlamp bedraagt zo’n 35.000 tot wel 50.000 uur , terwijl dat bij een gewone gloeilamp slechts 1000 uur is, en bij een TL-lamp ongeveer 10.000 uur. Een LED-lamp gaat dus tot minimaal tien keer zo lang mee als een gloeilamp, en dat vertaalt zich in een continue verlichtingstijd van wel 5 jaar. Dit laat natuurlijk heel wat ruimte voor besparing.

Andere belangrijke factoren bij de levensduur van LED verlichting

LED verlichting is op zich al de meest duurzame manier van verlichting, maar waarom het niet nog een stapje verder nemen? Er zijn immers heel wat manieren om nog méér uit de duurzaamheid van dergelijke lampen te halen.

Zo is LED verlichting gewoon milieuvriendelijker dan conventionele verlichting. Gewone lampen bevatten een gevaarlijke hoeveelheid kwik, een giftige stof die best niet in de natuur terechtkomt. Dat is dan ook de reden waarom gewone lampen verplicht bij het chemisch afval gesorteerd moeten worden. Een LED-lamp is echter kwikvrij en kan je doorgaans gewoon in de vuilbak gooien!

LED-lampen, naast duurzaam ook stijlvol

LED-lampen zijn niet enkel goed voor het milieu en de portemonnee, ze kunnen ook voldoening geven voor wie op zoek is naar de ideale verlichting voor het interieur. Dergelijke lampen zijn er immers in ontelbaar veel vormen, kleuren en stijlen verkrijgbaar – en zijn dus de ideale manier om zelfs je verlichting te doen bijdragen aan de uitstraling van je interieur.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Tiffany lampen
Next post Designklassieker: Heracleum van Moooi