Read Time:2 Minute, 9 Second

Douglas hout staat bekend om haar duurzame karakter, mooie robuuste uiterlijk, warme uitstraling en optimale prijs – kwaliteit verhouding, zeker als ‘onbehandeld tuinhout’. Waarbij het gebruik van onbehandeld hout in de tuin steeds populairder wordt, is douglas in Nederland en België op dit moment de meest gebruikte houtsoort. Douglas is sterk, duurzaam, heeft een prachtig robuust uiterlijk en straalt sfeer en warme uit door de mooie vlamstructuur en roodachtige kleurtint(en). Douglas is een ‘prijs technisch’ interessant alternatief voor eikenhout, dat ook vaak onbehandeld in de tuin gebruikt wordt. Douglas wordt met name gebruikt voor schuren, tuinhuisjes, overkappingen, schuttingen, pergola’s en terrassen, oftewel voor alle houtconstructies in de tuin.

Waar moet je rekening mee houden?Douglas tuinhout - nieuwewonen.nl

Zoals gezegd is onbehandeld douglas erg populair als tuinhout. Hierbij is de duurzaamheid van het hout natuurlijk erg belangrijk en dit is bij veel mensen dan ook een punt waar ze graag wat meer over willen weten. Even de ‘technische zaken’ op een rijtje: Douglas hout is een (Noordwest) Europese naaldhout soort afkomstig van de Douglasspar. Onbehandeld douglas is erg populair als (zichtbaar) constructiehout, zowel voor binnen als voor buiten. Douglas hout heeft een duurzaamheidsklasse 3. Dit houdt in dat onbehandeld douglas een levensduur heeft van minimaal 10 tot 15 jaar. In het geval van onbehandeld douglas hout voor buiten dient direct grondcontact vermeden te worden. Bij buitenplaatsing zal douglas in de loop der jaren vergrijzen. Bij tuinhout van douglas heeft u de keuze uit fijnbezaagd (ruw) en geschaafd hout. Bij tuinhout van douglas heeft u de keuze uit diverse ‘vochtpercentages’, waarbij aangedroogd douglas een vochtpercentage van ong. 20 – 25% bevat, en gedroogd douglas hout in diverse vochtpercentages te koop worden aangeboden, waarbij de kunstmatig gedroogde variant van 20% ook veel gebruikt wordt in het geval van buitenplaatsing. Bij beide vochtpercentages moet er rekening gehouden worden met werking van het hout!

De beste optie op het gebied van fijnbezaagd vs geschaafd douglas en het juiste vochtpercentage is voornamelijk afhankelijk van de gewenste toepassing van het hout.  Houdt hierbij rekening met het feit dat meubelhout voor binnen veelal een vochtpercentage heeft van 8 tot 12 procent, dit is dus echt een heel ander product!

Een gericht douglas assortiment bij HOUTvakman.nl

Bij HOUTvakman.nl vindt u diverse producten van douglas hout, waaronder douglas balken, douglas planken en douglas rabat- en vellingdelen. Met een eigen houtzagerij en team vakmannen zagen wij uw douglas balken precies in de door u gewenste lengte, eventueel zelfs mooi haaks gezaagd, zodat u hier meteen mee aan de slag kunt gaan. Douglas balken bij HOUTvakman.nl: Scherp geprijsd & perfect op maat!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Een vensterbank van Belgisch hardsteen bij NATUURSTEENvakman.nl
Next post 6x mooie industriële buffetkasten