Read Time:2 Minute, 14 Second
Een tweede huis kopen kan een goede investering zijn. Er zijn echter wel een aantal zaken waar rekening mee moet gehouden worden. Niet alle regels die gelden voor het kopen van de eerste woning tellen ook bij de tweede aankoop. Denk alleen al aan de regels rondom de hypotheek rente. Om die reden is het belangrijk om kennis hierover te verzamelen. Daarnaast is het slim om een expert erbij te betrekken. De volgende zaken spelen in ieder geval mee.

De aftrek

Als het gaat om de aftrek van de hypotheek rente, dan is het belangrijk om te weten dat dit niet van toepassing is op een tweede woning. De financiering zal weliswaar met een hypotheek worden gedaan, maar dit wordt dan als een consumptieve lening gezien. Dus niet als een hypotheek in de gebruikelijke zin. Ook de achterdeur gebruiken door de hypotheek via de eerste woning te laten verlopen heeft geen zin. Er zal ook in dat geval geen aftrek van de rente mogelijk zijn op deze specifieke lening.

De financier

Het is ook belangrijk om de juiste financier te vinden. Nog los van de zaken rondom de hypotheek rente is het simpelweg ook zo dat veel banken en financiers voorzichtig zijn met het verstrekken van leningen voor tweede woningen. Contact opnemen met NIBCdirect.nl om te bekijken wat er zoal mogelijk is kan dan vaak een goede optie zijn. Hier is vaak veel meer mogelijk en worden minder eisen gesteld en beperkingen opgelegd. Daardoor kan een huis waar het oog op is gevallen net iets gemakkelijker in bezit komen dan met via andere partijen.

Hoofdverblijf of niet

Het wordt dan wel een tweede woning genoemd, maar dit is natuurlijk niet altijd de juiste benaming. Het is goed mogelijk dat deze woning de woning wordt waarin gewoond gaat worden. Dit wordt dan dus het hoofdverblijf genoemd. Vanuit het oogpunt van de aankoop is het natuurlijk wel de tweede woning. Om die reden is het dus ook belangrijk om de regels die op dit vlak gelden goed te leren kennen. Dit geldt nog sterker wanneer de tweede woning een recreatieverblijf betreft. Daar mag niet zomaar in gewoond worden.

Belastingen

Ook op een ander vlak met betrekking tot de financiën zal er het één en ander gaan veranderen na de aankoop van een tweede woning. Zo zal het huis als vermogen worden gezien door de belastingdienst. Dat betekent dus ook dat er op deze manier met de belastingen wordt omgesprongen. Sinds enige tijd geleden er verschillende tarieven afhankelijk van de omvang van het totale vermogen, dus inclusief de tweede woning. Het is daarom dus ook belangrijk om dit goed uit te rekenen of te laten uitrekenen door een expert.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post De tafel voor in jouw kamer!
Next post Langer thuis in huis met een onopvallende traplift