Read Time:2 Minute, 31 Second

Heeft de woonkamer een opknapbeurt nodig of is de woonkamer op dit moment nog niet helemaal af en ben je toe aan een finishing touch? Dan kun je natuurlijk de muren een leuk kleurtje geven, mooie accessoires toevoegen of zorgen voor een betere sfeerverlichting. Maar als je wil dat de woonkamer écht tot in de kleinste details netjes wordt afgewerkt, zorg er dan voor dat ook je plinten netjes worden afgewerkt.

Plinten verven

Door de plinten netjes af te werken of ze juist een opvallende kleur te geven, maak je een kamer helemaal compleet en ziet de ruimte er tot in de puntjes verzorgd uit. Heb je witte muren? Dan kun je ervoor kiezen om de plinten in exact dezelfde kleur te verven. Dit geeft een gevoel van rust en eenheid. Wil je liever iets opvallends? Maak dan een eyecatcher van je plinten door deze bijvoorbeeld zwart te verven. Het contrast met witte muren is dan extra groot, en zorgt voor een strakke, opvallende look voor je woonkamer. Plinten verven lijkt misschien heel makkelijk, maar er kan toch best nog wat tijd gaan zitten in de mooie afwerking van die latjes. Als je zorgt voor de juiste voorbereiding en netjes te werk gaat, is de klus zo geklaard. Maar hoe ga je goed te werk?

De voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Voor je begint met het verven van de plinten is het van belang dat je ervoor zorgt dat de ruimte goed kan ventileren en de kamertemperatuur rond de 20 a 21 graden is. Omdat de verf het best aan je plinten hecht als het oppervlak schoon is, moet je de plinten vervolgens goed ontvetten. Schuur de plinten op, en maak de plinten tot slot schoon en stofvrij met een doekje.

Om te voorkomen dat je de vloer of de muur ongewild meeschilderd, is het belangrijk dat je deze delen goed afplakt. Leg een zeil op de vloer zodat er geen spetters op komen.

De plinten gronden

Voordat je kunt beginnen met de plinten verven, moet je de plinten eerst nog gronden. Doe dit door middel van een goede laag grondverf. Dit zorgt er namelijk voor dat de laklaag beter dekt en hecht. Let hierbij op dat je de juiste kleur grondverf kiest. Kies een witte grondverf voor plinten in een lichte kleur, en ga voor een grijze grondverf bij donkere plinten.

De plinten schilderen

Schuur de plinten licht op, maak het opnieuw stofvrij, en het verven kan nu echt beginnen! Voor het verven van de hoeken kun je het best gebruik maken van een acrylkwast. Gebruik voor de grotere oppervlakken een handige verfroller. Het is belangrijk dat je bij het verven eerst verft in de richting van de houtnerven, en er vervolgens tegenin gaat. Zit de eerste laag erop? Wacht dan 16 uur voordat je de tweede laag aanbrengt. Zorg er wel voor dat je de plinten tussen de lagen door nog even licht opschuurt.

Zitten de lagen erop? Dan is jouw woonkamer nu écht tot in detail afgewerkt.            

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Zo voorkom je een beschadigd gazon in de winter
Next post Je tuin gezellig maken in de winter