Read Time:2 Minute, 51 Second

Het taxeren van een woning is nodig om de prijs nauwkeurig vast te stellen. Het is wel van belang om dit op de juiste manier te doen. Alleen dan kan je zeker zijn van een eerlijke deal. Om je hierbij te helpen is het goed om de stappen in het taxatieproces te doorlopen.

Een deskundige inschakelen

Het klinkt natuurlijk aantrekkelijk om gewoon zelf een prijs te bepalen. Zo werkt het helaas niet. Voor de taxatie heb je een onafhankelijke deskundige nodig. Makelaar Eindhoven kan zo’n deskundige zijn. Die weet immers de marktwaarde goed in te schatten. Een gerenommeerde makelaar kijkt naar verschillende aandachtspunten. Zo is het bijvoorbeeld van belang om de inhoud en de oppervlakte mee te nemen in de schatting. Ook de staat waarin de woning verkeert telt sterk mee. De ligging, de isolering, de energiezuinigheid, het type huis, het zijn allemaal zaken die meespelen.

De bevindingen vastleggen

Wanneer je een woning laat taxeren, bijvoorbeeld door een makelaar in Eindhoven, dan moet dit worden vastgelegd. Dit wordt gedaan in het taxatierapport. Daar zijn alle zaken zoals hiervoor genoemd in opgenomen. Daarnaast staan er ook een aantal andere zaken in. De gegevens van het huis is hier een voorbeeld van. Ook is vastgelegd wat het precieze doel van de taxatie was. Bovendien moet de onafhankelijke expert de bevindingen onderbouwen. Daarnaast zijn er foto’s van de verschillende zaken in opgenomen. Niet alleen krijg je zelf een exemplaar, ook de hypotheekverstrekker krijgt er één. Dit is een belangrijke reden om de taxatie te laten doen.

Waarom een woning taxeren?

Een makelaar  taxeert de woning voor het schatten van de marktwaarde. Daaruit vloeien de volgende stappen voort. Het is bijvoorbeeld essentieel om de marktwaarde te kennen om de financiering te verzorgen. Zo weet je hoeveel je moet lenen bij de hypotheekverstrekker om de koop te kunnen bekostigen. Al zijn er ook een flink aantal andere redenen om te laten taxeren. Denk aan het bepalen van de verkoopwaarde voor allerlei aanvragen. Of denk aan het maken van bezwaar op de WOZ. Hiervoor is ook kennis van de waarde nodig om een kans te maken.

Ook voor bedrijfspanden

Het inschakelen van een bedrijfsmakelaar Eindhoven is natuurlijk niet direct aantrekkelijk voor woningtaxaties. Het is vooral slim om een bedrijfspand door deze kenner op waarde te laten schatten. In grote lijnen is het taxeren wel hetzelfde. Al zullen er wel op een aantal specifieke andere kenmerken worden gelet. Zo is het voor bedrijfspanden zo dat deels verhuren belangrijk is. Het vaststellen van de juiste huurprijs kan aan de hand van een juiste taxatie. Dit vraagt dus ook om een net iets andere expertise dan bij een woning. Waardoor een ander type specialist inhuren net iets aantrekkelijker is.

De kosten van een taxatie

Het is belangrijk om te weten dat de kosten van een taxatie kunnen variëren. Er is geen vaste prijs die voor iedereen geldt. In de eerste plaats is er natuurlijk het verschil tussen een woning en een bedrijfspand. Daarnaast is er een verschil tussen makelaars en andere erkende taxateurs. Tot slot kan er op meerdere manieren gerekend worden. Een vast bedrag dat vooraf wordt bepaald heeft vaak de voorkeur. In de kosten zijn in ieder geval het tarief van de taxateur, de kadasterkosten en de administratiekosten opgenomen. Daarnaast zijn er nog wat andere kosten die een rol kunnen spelen.            

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
screendoek Previous post Toe aan een nieuw screen? Vervang het doek!
betonnen vloer voor industrieel interieur Next post Een industriële betonnen vloer