Read Time:2 Minute, 43 Second

Lange tijd is de tegelvloer de meest populaire vloer geweest in Nederland, gevolgd door vloerbedekking. Dat werd naar verloop van tijd overschaduwt door laminaat. Tegenwoordig echter zijn er nog veel meer materialen om te gebruiken als vloer en de meest in opkomst komende is de PVC vloer. Dit type vloer werd als eerste geïntroduceerd in openbare gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en winkels. Een PVC vloer laten leggen is namelijk erg duurzaam: de vloer kan tegen een stootje en is makkelijk schoon te maken. Welke andere redenen er zijn om te kiezen voor een PVC vloer, lees je hieronder.

Wat is een PVC vloer nu eigenlijk?

Eigenlijk is een PVC vloer een kunststof parketvloer die is opgebouwd uit verschillende lagen PVC. In het begin werd deze vloer dus vooral gebruikt in ruimtes waar hygiëne belangrijk is, zoals in ziekenhuizen en in scholen. In die tijd had dit type vloer ook nog wel een soort van kunststof uitstraling, maar die dagen liggen ver achter ons. Tegenwoordig kun je een PVC vloer niet meer van een echte houten vloer onderscheiden, maar kun je ook kiezen voor een uitstraling van bijvoorbeeld beton of steen.

Er zijn verschillende manieren om een PVC vloer te leggen

Een PVC vloer kan op verschillende manieren gelegd worden en een die in opkomst is, is door middel van click systeem. Hierbij is de PVC vloer in stroken op een ondervloer geplakt, waardoor je deze makkelijk kan leggen, denk bijvoorbeeld aan laminaat wat op dezelfde manier wordt gelegd.

Een PU laag die beschermend werkt wordt in de fabriek aangebracht

Tegenwoordig wordt elke PVC vloer in de fabriek voorzien van een PU-laag op de bovenkant. Deze laag beschermt de PVC en zorgt dat de vloer erg lang mee gaat. Ook is de vloer hierdoor erg makkelijk schoon te maken, omdat het een egale oppervlakte is en er geen barsten of naden zijn waar het vuil zich in kan gaan ophopen.

Je kunt eventueel zelf nog een extra beschermende laag maken met polish 

Ondanks de beschermende PU laag wordt vaak aangeraden om een PVC vloer die net ligt te ‘polishen.’ Dit is eigenlijk een extra beschermingslaag, waardoor de vloer nog langer mee gaat. Wil je echt goed voor je PVC vloer zorgen, dan kun je dit polishen elke twee jaar herhalen, maar het is zeker geen must. Het zorgt er echter wel voor dat je vloer heel lang mee gaat, soms wel tot 25 of 30 jaar.

Een PVC vloer is erg geluiddempend

Een andere belangrijke reden dat steeds meer mensen voor een PVC vloer kiezen is omdat het een hele stille vloer is. Een PVC vloer ligt namelijk direct tegen de ondervloer aan, waardoor deze massief is. Bij laminaat bijvoorbeeld, zit er een hele kleine ruimte tussen ondervloer en vloer, waardoor je er alles heel goed op hoort omdat het een soort van klankkast is. Een PVC vloer heeft dat dus niet en isoleert niet alleen het geluid in de ruimte, maar ook schoenen met hakken maken er bijvoorbeeld een stuk minder herrie op.

PVC vloeren en vloerverwarming; een prima combinatie

Ook zijn PVC vloeren heel erg geschikt voor vloeren die beschikken over vloerverwarming of de moderne variant: vloerkoeling. PVC vloeren geleiden de warmte namelijk optimaal en hebben een relatief lage warmteweerstand. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
mooi vloerkleed Previous post Welke vloerkleden zijn op het moment populair?
eethoek Next post Zo maak je een gezellige eethoek