Read Time:2 Minute, 17 Second

Het afgelopen decennium hebben de huizen- en hypotheekmarkt in Nederland zowel opvallende hoogte- als dieptepunten gekend. Al sinds 2015 is er sprake van constante stijging van het aantal verkopen, hypotheekaanvragen en prijzen van huizen. Een van de belangrijkste reden voor de stijgingen is de lage hypotheekrente.

In 2015 werd een toen historisch lage hypotheekrente gerekend. Er werd verwacht dat die niet nog lager zou kunnen worden, maar dit is toch gebeurd. De hypotheekrente is sterk afhankelijk van internationaal rentebeleid, zoals dat van de ECB. Hoe beïnvloeden de ECB en andere internationale ontwikkelingen de hypotheekrente in 2017?

Terugblik op de hypotheekrente in het eerste halfjaar

De blijvend lage rente, loonstijgingen en stijgend consumentenvertrouwen zorgden vooral in het eerste kwartaal van 2017 voor een toegenomen aantal hypotheekverstrekkingen. Hoewel de rente tot juni iets gestegen maar nog steeds erg laag is, was eigenlijk verwacht dat deze sterker zou stijgen.

Na tegenvallende inflatiecijfers die begin juni gepresenteerd werden bleek bij beleggers het vertrouwen in economische groei toch minder groot dan gedacht en was zelfs weer een kleine daling in de hypotheekrente te zien. In deze periode was ook een kleine daling zichtbaar van de kapitaalmarktrente, die een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente is. Hierdoor besloten veel banken de rente gelijk te houden, of zelfs iets naar beneden bij te stellen.

Eind juni was er echter alweer sprake van een kleine opleving, die veroorzaakt werd door berichten over het rentebeleid in Europa en de VS. Zo gaf ECB-voorzitter Draghi voor het eerst aan na te denken over het afbouwen van het opkoopbeleid, en verhoogde de Fed in de VS voor de tweede maal dit jaar de beleidsrente.

Verwachtingen hypotheekrente tweede helft 2017

Hoewel eerder gedacht werd dat de hypotheekrente in 2017 sterk zou stijgen, is dit tot op heden niet het geval. De Europese Centrale Bank heeft nog geen verhoging van de rentetarieven aangekondigd, en zal dit waarschijnlijk ook niet snel doen na de onrust op de financiële markten die is ontstaan na berichten over de minder harde groei van de Chinese economie dan verwacht.

De hypotheekverstrekkers die in juni nog hun tarieven verlaagden, hebben deze intussen wel alweer iets verhoogd om de marges niet al teveel onder druk te zetten. Nu de huizenmarkt weer flink aangejaagd is, is het echter voor hypotheekverstrekkers wel erg interessant om de laagste rente te bieden en zo het marktaandeel te vergroten.

Hoewel voor 2017 verwacht wordt dat vooral de hypotheken met een korte looptijd een lage rente houden, is dit anders wanneer wordt gekeken naar de lange termijn. Vanaf 2020 zijn banken verplicht hogere kapitaalbuffers aan te houden voor hypotheekleningen om het financiële stelsel stabiel te houden. De extra kosten die hieraan verbonden zijn, zorgen waarschijnlijk op den duur voor een hogere hypotheekrenten.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Prachtig: een stijlvolle zitzak in je interieur!
Next post Diervriendelijk muizen bestrijden