Read Time:2 Minute, 41 Second

Een eik doet er tientallen jaren over om van eikel tot schaduwboom te groeien, zodat je zou kunnen denken dat tuinieren niet trendgevoelig is. Het tegendeel is echter waar: ook bij de inrichting van een tuin bestaan er modetrends die opkomen, verdwijnen en soms weer net zo plots terugkeren. Het Kaaps viooltje was bijvoorbeeld in grootmoeders tijd een populaire bloem, kreeg daarna aan suf imago maar is nu weer helemaal hip. Weinig verrassend hierbij is dat veel van de modebewegingen in tuinland passen bij de trends in andere modesectoren of in de samenleving als geheel. Dit is ook te zien in de tuintrends van 2017.

Natuurlijke materialen zijn weer helemaal in

Zo is de moderne opkomst van natuurlijke producten ook te zien bij de tuininrichting. Waar het lange tijd trendy was om een tuin zo strak mogelijk in te richten, met veel rechte lijnen en betonnen vloeren, komt hier nu verandering in. Minimalistische tuinen waar de grijze kleur van beton en het wit van kunststofmaterialen de boventoon voeren, maken plaats voor tuinen waarin ook het natuurgroen weer wordt benadrukt. Bij een moderne tuin wordt gezocht naar een prettig evenwicht tussen het wilde aanzicht van de natuur en het gestructureerde uiterlijk van een terras of tuinmeubels.

Een trendy tuin straalt ontspanning uit

Een moderne tuin nodigt ook uit tot ontspanning. De moderne mens is druk, zodat de schaarse uren vrije tijd zo ontspannend mogelijk worden doorgebracht. Dit verklaart ook de hernieuwde opkomst van ligbedden. Kies hierbij voor een type ligbed dat juist contrasteert met de rest van je tuin. Heb je een wat grijze, kale tuin? Kies dan voor een natuurlijk ogend ligbed, in zachte kleuren en met houten accenten. Bij een wilde natuurtuin daarentegen passen juist strak ogende ligbedden. Op deze manier creëer je de moderne tegenstelling tussen natuur en de menselijke hand.

Lokale natuur in de tuin

Een tuin met beplanting uit de regio is tegenwoordig hipper dan een tuin met exotische planten of bloemen. Werken met producten die ‘locally sourced’ zijn, wordt al steeds meer de norm bij restaurants en deze trend heeft nu ook de tuininrichting bereikt. Lokale planten zijn bovendien veelal aanzienlijk goedkoper dan bloemen die vanuit een ander werelddeel geïmporteerd moeten worden, zodat meedoen aan deze trend ook gunstig kan zijn voor de portemonnee.

Stijlen vermengen mag weer

Het vermengen van verschillende stijlen was jarenlang taboe bij de tuininrichting, maar tegenwoordig is dit juist hip. Een tuin die enkel moderne of uitsluitend traditionele kenmerken heeft, is daarentegen passé. Zo is het bijvoorbeeld trendy om een moderne tafel, stoelen of ander tuinmeubilair te combineren met een terras gemaakt van klassieke natuurstenen.

Volop huisplanten in de wintertuin

Niet alleen het Kaaps viooltje is weer terug van weggeweest, ook de huisplanten maken hun rentree. In de jaren zeventig was het al modern om je huis op te vullen met het groen van kamerplanten en bijna een halve eeuw later is deze trend wedergekeerd. Zo is het bijvoorbeeld trendy om een wintertuin welhaast in een jungle te veranderen door hier tientallen huisplanten in te plaatsen. Ook hier geldt dat naar hartenlust vrijuit gecombineerd mag worden. Zo is het tegenwoordig hip om zeer verschillende planten, zoals een cactus en een vioolbladplant, direct naast elkaar te plaatsen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post De watervalkraan: trendy, modern en uniek
Next post TV meubels, welke stijl kies jij?