Read Time:3 Minute, 20 Second

De meeste huishoudens hebben tegenwoordig wel een slim apparaat in huis. Of het nu gaat om een smart-TV, slimme verlichting of een complete op afstand bedienbare alarminstallatie. Dat wij deze apparaten met een paar klikken kunnen bedienen, hebben we te danken aan het Internet of Things, oftewel het IoT. IoT houdt in dat alles, zowel mensen als apparaten, via het internet met elkaar verbonden kunnen worden. Maar je wilt niet zomaar met iedereen een connectie aangaan. Of erger nog, je huis binnenhalen. In dit artikel lees je welke IoT-apparaten het meest kwetsbaar zijn voor hackers en wat je ertegen kunt doen. 

Kwetsbare apparaten 

Een Australische moeder kreeg in 2019 een vreemde slaapkamer te zien op het scherm van haar babymonitor. Het was de slaapkamer van een hacker die zomaar mee kon kijken met alles wat er in de babykamer gebeurde. Helaas gaat het hier niet om een incident, maar om een alledaags risico. Hackers worden namelijk steeds actiever op het gebied van slimme apparaten en daar hebben ze goede redenen voor. Hoe hoog een slim apparaat op hun lijst staat, hangt af van twee factoren: 

Economie 

Cybercriminelen zijn uit op informatie. Hoe vertrouwelijker deze informatie is, hoe waardevoller. Met paspoortgegevens en betaalinformatie is het vrij eenvoudig voor cybercriminelen om identiteitsfraude te plegen. Ze kunnen grote sommen geld vragen om bepaalde bestanden op je computer vrij te geven of juist niet. Of ze weten precies wanneer jij van huis bent, zodat ze ongestoord kunnen inbreken. Ze hebben het alarmsysteem gehackt, waardoor de beveiligingscamera’s niets meer registreren. En van tevoren hebben ze via diezelfde camera’s een goed beeld gekregen van de waardevolle spullen in je huis. 

Camera’s, speakers en slimme TV’s vormen dan ook een waardevolle schat aan informatie voor cybercriminelen. Deze IoT-apparaten slaan ontzettend veel informatie op en met één enkele hack kan een cybercrimineel zomaar controle krijgen over je dagelijkse leven. 

Innovatie

Wat nieuw is, hoeft niet per se beter te zijn. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Dat betekent dus ook dat fabrikanten haast hebben om hun product op de markt te brengen. Voor ze het weten is de technologie alweer verouderd en gaat een concurrent met de laatste primeur aan de haal. 

Ze proberen het product dus zo snel mogelijk voor de consument beschikbaar te maken. Hiervoor verkorten ze het ontwikkelingsproces en de testfase en rusten ze de apparaten uit met minimale functionaliteiten. 

Maatregelen 

Als je slimme apparaten wilt gaan gebruiken, moet je je bewust zijn van de risico’s. Ze zijn er immers om ons leven makkelijker te maken en niet om nog grotere problemen te creëren. Door het nemen van deze maatregelen verklein je de kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit via je slimme apparaten: 

Noodzaak 

Voordat je een slim apparaat wilt aanschaffen, stel je jezelf eerst de vraag of je het ook echt nodig hebt. Een huis vol gadgets staat misschien leuk, maar het is ook een kostbare investering. En hoe meer slimme apparaten je beheert, hoe groter de kans dat één van deze apparaten gehackt wordt. Door het aantal functionele apparaten te beperken, beperk je ook dit risico. 

Nieuwigheid 

Overweeg of het echt zo belangrijk is om als eerste een nieuw gadget of model in huis te hebben. Je betaalt niet alleen de hoofdprijs, maar je fungeert vaak ook als een soort testpersoon. Met een paar maanden geduld kun je al snel veel euro’s en bugs besparen. 

Veilige verbinding 

De veiligheid van IoT-apparaten staat of valt met de veiligheid van je internetverbinding. Vermijd openbare netwerken, want deze zijn uiterst kwetsbaar voor cybercriminelen. Als je toch een openbaar netwerk gebruikt, schakel dan eerst een VPN in. Wat is VPN? Een VPN voegt een extra beschermingslaag toe aan je internetverkeer. Je gegevens worden versleuteld en je internetactiviteiten zijn niet meer te monitoren door derden. Ook thuis kun je een VPN gebruiken, bijvoorbeeld op je eigen router.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
koele woning zomermaanden Previous post Een koele woning tijdens warme zomermaanden
veilige omgeving Next post 5 tips voor een veilige (werk)omgeving