De leefkeuken is een nieuwe benaming voor wat ook wel bekend staat als een woonkeuken. Veel mensen hebben bij een leefkeuken al gauw het idee dat de keuken groot moet zijn om als leefkeuken te dienen, maar dat is helemaal niet het geval. Het belangrijkste van een leefkeuken is dat je in deze ruimte alles hebt wat je nodig hebt. Hoe je de keuken precies gaat indelen en uitrusten is maar net wat jij allemaal van een keuken verlangt en met hoeveel mensen je de keuken deelt. Natuurlijk speelt ook het budget een grote rol bij het inrichten van een leefkeuken.
Leefkeuken = woonkeuken
Zoals we hierboven al zeiden, is de leefkeuken gelijk aan de woonkeuken. De ruimte waarin het eten wordt bereidt, maar ook de plek waar ruimte is om te leven. Aan de tafelen kunnen kinderen huiswerk maken, er is ruimte voor een computer en er zijn mogelijkheden om er de krant te lezen. Mensen met kinderen richten in de woonkeuken ook vaak een speelhoekje in. Door in de keuken andere elementen toe te voegen zoals bijvoorbeeld een makkelijke stoel of een televisie wordt de keuken al snel in een plek omgetoverd waar mensen niet meer weg willen.
Vroeger was het niet mogelijk om gasten in de keuken te ontvangen, gasten werden onthaald in de ‘goede kamer’ en kwamen verder niet in de keuken en zeker niet wanneer men nog met de voedselbereiding bezig was. Vandaag de dag is het vrij normaal om gasten in de keuken te ontvangen, in een gezellige leefkeuken wordt er zelfs in de keuken een flesje wijn bij open getrokken en blijven de gasten gezellig aan het kookeiland staan voor een praatje terwijl de gastheer of gastvrouw het eten bereidt. Er zijn zelfs mensen die hun keuken als woonkamer gebruiken, waarbij de keuken dus de belangrijkste woonruimte is geworden.
Een leefkeuken creeeren
Wil je een leefkeuken creeeren dan zul je met verschillende aspecten rekening moeten houden:
- Wanneer je in een klein huis of appartement woont kun je ook een leefkeuken inrichten. Let er dan wel op dat je alles klein en compact moet inrichten zodat je niet onnodig veel ruimte verliest.
- Wil je optimaal gebruik maken van de ruimte dan zijn ver verschillende middelen waarmee het ruimteverbruik niet te snel gaat. Denk bijvoorbeeld aan een kleinere vaterwasser, een compacte koelkast en een compact fornuis.
- Laat een specialist goed kijken en tekeningen maken voor het inrichten van de leefkeuken. Zij hebben veel ervaring in het benutten van de ruimte.
- Let goed op de verlichting van de woonkeuken. Je wilt een plek die gezellig is, waar sfeer een grote rol speelt. Dan is het belangrijk om meerdere lichtbronnen te hebben en ook lichtbronnen die je eventueel kunt dimmen. Blijf er rekening mee houden dat je wel genoeg licht hebt om gerechten te bereiden. Zorg dus voor verlichting boven het werkblad en het kook- en wasgedeelte.
- Tegenwoordig zijn er allerlei technische snufjes die het leven in de keuken een stuk gemakkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch te bedienen lades, inschuifbare deuren, slimme toestellen, of bijvoorbeeld een quooker.
- Denk bij het inrichten van de woonkeuken altijd goed na over de toekomst. Als je in de nabije toekomst kinderen wilt, zul je rekening moeten houden met de samenstelling van de keuken. Zorg ervoor dat je niet met je rug naar de kinderen staat als je gaat koken.
- Wanneer je echt weggelegd bent voor koken, maar de keuken wel graag als leefkeuken ziet, probeer dan de keuken zelf klein en compact in te richten zodat je meer ruimte hebt om te leven.