Wist je dat spotverlichting het meest wordt gebruikt zowel binnen als buiten? Spotverlichting kan worden ingezet voor algemene verlichting van een hele ruimte maar ook om zaken de accentueren. In de tuin wordt een spot meestal gebruikt om een mooi object zoals een boom of een mooie struik ook in het donker goed te laten uitkomen. Met een grondspot kan je die afwisseling realiseren van licht en duisternis die ook jouw tuin dat beetje mysterie geeft dat zo aantrekkelijk is.
Met een spot moet je altijd wel opletten dat het niet hinderlijk is voor de buren of voorbijgangers. Een kwestie van goed oppassen bij het installeren. Voor spots werden tot op een aantal jaren geleden vooral halogeen lampen gebruikt. Inmiddels zijn dat vrijwel uitsluitend led lampen en dat is niet zonder reden. Hieronder lees je meer over de led spot.
Hoe is led eigenlijk ontstaan?
In het begin van de vorige eeuw experimenteerde een Russische wetenschapper met elektriciteit en halfgeleiders. Hij ontdekte dat sommige halfmetalen licht afgaven als hij er stroom doorheen liet gaat. De uitkomsten van zijn onderzoek werden gepubliceerd maar ook snel weer vergeten. Er waren immers gloeilampen voor een adequate verlichting binnen en buiten. Later werd led dat staat voor licht emitterende diodes gebruikt voor het aan/uit lampje van elektrische apparaten. Met een groen of rood glaasje boven de diode was dan meteen duidelijk dat er elektriciteit door het apparaat ging. Die toepassing kostte nauwelijks energie en naarmate duidelijk werd dat fossiele energiebronnen eindig waren, ontstond er meer aandacht voor energiebesparing.
Led werd eind vorige eeuw dan ook gebruikt voor buitenverlichting van bijvoorbeeld panden en wegen. In eerste instantie was het licht nog te kil om binnen te gebruiken. Maar er werden steeds meer materialen ontdekt die licht gaven. Door het combineren van kleuren is het nu mogelijk om niet alleen alle kleuren led licht te maken maar ook de ‘warmte’ ervan aan te passen aan het licht zoals we dat ook graag binnen zien. Ook voor spots kan je derhalve kiezen voor het licht dat jou aanstaat.
De toepassing van spots in de tuin
Ook in de tuin heeft de led lamp de regie overgenomen. Dat is niet vreemd als je beseft dat een led lamp 70% minder energie verbruikt voor dezelfde hoeveelheid licht dan een halogeen spot. Daarbij komt nog dat een led spot gemiddeld 10.000 branduren heeft in vergelijking met de 2.000 van halogeen. De led spot is wat duurder dan een exemplaar met halogeen, maar door het lagere energieverbruik bespaar je meteen door halogeen spots te vervangen door led.
Er zijn diverse soorten spots voor de tuin verkrijgbaar. Hoe krachtiger de spot, hoe verder de lichtstraat reikt. Je kan spots kopen die je ingraaft maar ook exemplaren die boven de grond worden geplaatst. Het kiezen van de juiste spot in de tuin is vaak een kwestie van experimenteren. Het effect van een spot is ook anders is de verschillende seizoenen. Een voordeel is dat er inmiddels ook dimbare tuinverlichting met led is. Daarmee kan je in ieder seizoen precies de juiste hoeveelheid licht gebruiken. Ideaal voor sfeervolle tuinverlichting dus!