Read Time:2 Minute, 32 Second

Hoe je de geluidsisolatie van je woning kunt verbeteren, is een veelgestelde vraag. Voordat je aan de slag gaat met de onderstaande tips van Silenta.nl is het van belang om het onderscheid te kennen tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie. Geluidsisolatie zorgt ervoor dat geluid zich niet kan verplaatsen tussen twee gebouwen of ruimten. Dit kan je inzetten om ongewenst geluid buiten je kamer te houden. Geluidsabsorptie zorgt ervoor dat het geluid verminderd wordt omdat de geluidsgolven deels worden opgenomen door bijvoorbeeld geluidsabsorberende materialen.


Geluidsisolatie heeft meestal tot doel geluiden van buiten je woning niet binnen te laten dringen waar ze voor overlast zorgen. Misschien heb je bijvoorbeeld overlast van buren of van je straat. Hoe je geluid kunt weren, is heel specifiek per woning. Daarom is het raadzaam om specialistisch advies in te winnen. Je leest hier een aantal tips om mee te starten.

Meestal zijn ruiten de zwakke punten als het gaat om geluid dat van buiten komt. Er is een groot verschil tussen dubbel glas en enkel glas in de mate van geluidsisolatie. Bij dubbel glas zitten er bovendien nuances in de ruimte tussen de glaspanelen, oftewel de dikte van de luchtspouw. Deze luchtspouw is groot te noemen van 25 mm tot 100 mm: dat zal in de meeste gevallen niet eens nodig zijn. Gebruikelijk dubbel glas volstaat vaak, maar niet altijd. Als je enkel glas hebt zou je kunnen overwegen om zowel voor geluids- als warmteisolatie over te stappen op dubbelglas.

Ventilatie is de volgende zwakke schakel bij geluid vna buitenaf. Niet alleen ramen die open staan maar ook ventilatieroosters kunnen een hoop lawaai naar binnen laten. Om toch te kunnen ventileren kan je een zogenaamde suskast gebruiken. Dit laat aanzienlijk minder geluid de woning in.

Uiteraard laten wanden ook geluid door. De mate waarin ze dat doen, verschilt sterk. Je kunt meer geluid tegenhouden door een extra voorzetwand te plaatsen. Een dergelijk wand bestaat uit geluidsisolerend materiaal die op enige afstand van de bestaande wand wordt geplaatst. De afstand moet tenminste vijf centimeter zijn. Een slappe gipsplaat kan hier bijvoorbeeld voor gebruikt worden. Het is van belang dat een voorzetwand buigslap is in verband met de geluidsisolerende werking ervan. Om meer massa te creëren kun je bijvoorbeeld dubbele gipsplaten gebruiken. Een spouw is hier niet wenselijk, want dat kan leiden tot resonantie bij lage tonen. De ruimte tussen de twee wanden wordt gevuld met materiaal dat geluid absorbeert, zoals steenwol.

Het plaatsen van een voorzetwand is een vrij ingrijpende maatregel. Een geluidsadviseur kan je helpen te bepalen hoe je een voorzetwand optimaal in kunt zetten en of deze bovendien voldoende helpt voor jouw geluidsproblemen. Geluid kan bijvoorbeeld ook via de vloer of het plafond binnenkomen in je huis; daar doet een voorzetwand vrijwel niets tegen. Wanneer een voorzetwand goed wordt geplaatst kan dit voor circa 4 dB als verbetering van de isolatieindex voor luchtgeluid zorgen. In een laboratorium is dat 10 tot 20 dB op een steensdikke muur, maar hou er rekening mee dat dit in de praktijk dus sterk minder is.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Boomhut kopen? Laat een boomhut op maat maken
Next post Kussen trends 2016