Read Time:3 Minute, 53 Second

In hedendaagse woningen wordt de accentwand veel toegepast. De accentwand kan in allerlei verschillende ruimtes worden toegepast zoals bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer of keuken. Een accentwand of accentmuur kan op verschillende manieren worden toegepast, waarbij je moet denken aan verschillende materialen en technieken. De twee meest bekende manieren om een accentwand te maken, is met verf of behang. Bij het maken van een accentwand is de kleur erg belangrijk, de juiste kleur kan er voor zorgen dat het interieur een levendigere uitstraling krijgt en dat de ruimte ook groter lijkt.

accentwand

Extra dynamiek in de ruimte

Door het toepassen van een accentwand wordt er meer dynamiek aan een kamer gegeven. Zo wordt een accentwand vaak toegepast bij keukens, waar slechts een klein stukje van de muur ter beschikking is. Door hier juist een felle kleur te gebruiken kan dat een mooi contrast op leveren ten opzichte van de keukenmeubels. In de woonkamer worden allerlei verschillende stijlen toegepast. Sommige mensen gebruiken juist een erg felle kleur, welke ze ook laten terugkomen in meubels of woonaccessoires, andere mensen geven juist weer de voorkeur aan een wat rustigere pastelkleur.

Let op de lichtinval

Wanneer je een accentwand gaat schilderen is het belangrijk om rekening te houden met de natuurlijke lichtinval. Wanneer je een muur in een donkere verfkleur wilt schilderen, is het belangrijk om te kijken of er wel natuurlijk licht op de muur valt. Heb je een donkere muur, waar maar amper natuurlijk licht bij komt, dan kun je die muur ook beter niet in een donkere kleur verven. Dat zal er voor zorgen dat de ruimte nog donkerder wordt. Een muur waar weinig licht op valt, kan daarom beter in een lichte kleur geschilderd worden.

lichtinval

Gebruik begeleidende kleuren voor de andere muren

Wanneer je de muur gaat verven of behangen, is het voor veel mensen vanzelfsprekend om de andere muren ook van een nieuwe verflaag of behang te voorzien. Let er wel op dat je begeleidende verfkleuren gebruikt. Dat zijn kleuren die goed combineren met de accentkleur op de accentwand. Door de juiste begeleidende kleuren te gebruiken kan er meer rust in het interieur worden gecreeerd.

Gebruik voor grote accentwanden lichtere kleuren

De standaardregel bij het verven van een accentwand is: hoe groter de muur, hoe lichter de kleur. Heb je juist een kleine muur die je als accentwand wilt gebruiken, dan kun je juist opvallende zuivere kleuren gebruiken. De felle kleur op het kleine oppervlak heeft daarmee het zelfde opvallende effect als de minder felle kleur op de grote muur.

Ruimte creeeren?

Wil je meer ruimte in de kamer creeeren? Zorg er dan voor dat je lichte verfkleuren gebruikt voor de accentwand. Donkere kleuren zorgen er over het algemeen juist weer voor dat er meer sfeer en gezelligheid wordt in de ruimte wordt gecreeerd.

Verven of behang?

Zoals we hierboven ook al beschreven worden accentwanden vaak geschilderd of er wordt behang voor gebruikt. Wanneer je een accent behang muur wilt, zijn er ontzettend veel mogelijkheden (zie ook behangtrends 2015). Buiten de trends van dit jaar, zijn er natuurlijk ontzettend veel andere designs, patronen en mogelijkheden. Hieronder hebben we de meestvoorkomende behangtypes voor accentwanden beschreven.

accentwand behang

Gebruik van zware motieven

Bij moderne inrichtingen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van motieven en patronen van vroeger. De drukke bloempatronen van vroeger bijvoorbeeld worden in veel huizen gebruikt. Maar tegenwoordig weet met de mate waarin het gebruikt wordt goed te doseren. Zo worden deze zware motieven vaak alleen gebruikt in kamers waar genoeg ruimte is. Ook heeft men genoeg aan slechts één muur; de accentwand en is het niet meer noodzakelijk zoals vroeger om de gehele ruimte van hetzelfde zware motief te voorzien.

Patronen met lijnen

Om behang met een lijntjes patroon te gebruiken is nogal wat lef nodig. Als je dit namelijk niet goed toepast, of de verkeerde kleuren en patronen gebruikt kan de ruimte al snel erg benauwd overkomen. Bij het werken met lijn patronen is het ook belangrijk om dit alleen toe te passen in grote kamers. Met een lijnenmotief kan een kamer er vaak langer of hoger uit zien.

Accentwand met retro motieven

Wat de laatste jaren ook erg populair is geweest, is de accentwand met de zogenaamde retro motieven. De looks met mooie opvallende grafische motieven uit de jaren ‘60 en ‘70 creeeren een leuk dynamisch effect.

bloemen behang

Bloempatronen

Ook behangpapier met bloemetjesmotieven ziet men steeds vaker in moderne interieurs en wordt ook op accentwanden toegepast. Soms zijn er ook behangsoorten verkrijgbaar in verschillende formaten, waarbij de afbeeldingen hetzelfde zijn, maar soms groter of kleiner worden afgebeeld. Het kan een leuk effect geven om 1 accentwand met de grote patronen te behangen en een andere wand met het kleinere patroon.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post De retro keuken
Next post De natuurlijke badkamer