Read Time:2 Minute, 51 Second

Een dakkapel laten plaatsen

Een dakkapel is een uitspringend en schuin dakvenster dat geplaatst wordt om meer ruimte te creëren bij schuine daken. Lang geleden zag men een dakkapel laten plaatsen vooral als uiting van welvaart en uitstraling, maar tegenwoordig laten mensen een dakkapel vooral plaatsen wanneer ze behoefte hebben aan meer ruimte in hun woning.

dakkapel laten plaatsen

Soorten dakkapellen

Wil je een dakkapel laten plaatsen, oriënteer je dan van te voren goed op de mogelijkheden die er zijn. Dakkapellen zijn verkrijgbaar in enorm veel soorten, materialen, kleuren en afmetingen. Uiteraard is het een en ander afhankelijk van het soort woning waarop je de kapel laat plaatsen, van de functie die hij krijgt en tenslotte ook van jullie persoonlijke wensen. De meest gekozen dakkapellen zijn :

  • Aluminium dakkapel, deze zijn vaak wat duurder in aanschaf, maar wel redelijk onderhoudsvrij.
  • Houten dakkapel, vraagt iets meer onderhoud wat betreft schilderwerk, maar geeft een natuurlijke uitstraling aan de woning.
  • Prefab dakkapel, deze dakkapellen worden volledig vervaardigd in de fabriek en in 1 dag op het dak geplaatst.

Kosten van een dakkapel laten plaatsen

Een dakkapel laten plaatsen is vaak een hele investering. Het is lastig om precies aan te geven wat de kosten zijn van een dakkapel laten bouwen, omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Om deze reden is het verstandig om bij een dakkapelspecialist een offerte aan te vragen waarbij je precies aangeeft wat je wensen zijn. Wanneer je kiest voor een van de goedkoopste modellen en materiaalsoorten, zal de uiteindelijke prijs toch al snel rond de € 3000,- uitkomen. Een polyester prefab dakkapel komt bijvoorbeeld als snel op de € 5000,- uit. Als het mogelijk is om vergunningsvrij een dakkapel te laten plaatsen, kan dit een besparing opleveren van zo’n € 400,-.

Vergunningsvrij een dakkapel laten plaatsen

Als de dakkapel aan de achterkant of de zijkant van de woning komt, is er meestal geen vergunning nodig. Mits het huis niet aan een openbaar gebied, zoals bijvoorbeeld een weg, een park of een bos, is gelegen. Een andere voorwaarde voor vergunningvrij een dakkapel te laten bouwen, is dat het gaat om een dakkapel met een plat dak en ondoorzichtige zijkanten. Tenslotte gelden er voorwaarden aan de maximale grootte van de dakkapel als je het zonder vergunning wilt laten doen. Naast het drukken van de kosten, heeft een dakkapel laten bouwen zonder vergunning ook nog het voordeel dat er niet gewacht hoeft te worden op een antwoord van de gemeente.

Voordelen

De grootste voordelen van een dakkapel zijn de extra ruimte en het betere uitzicht die deze met zich meebrengt. Door deze extra leefruimte kan een verhuizing soms zelfs worden uitgesteld of helemaal niet meer nodig zijn. In dat geval is een dakkapel laten plaatsen alleen maar een gigantische besparing. Verder zorgt een dakkapel ervoor dat de woning stijgt in waarde.

Nadelen

De voordelen van een dakkapel laten bouwen zijn groot. Er zijn echter ook wel enkele nadelen te noemen. In de eerste plaats is het laten bouwen van een dakkapel een hele investering. Voor de meeste mensen is het echt nodig om hiervoor eerst te sparen of zelfs een extra hypotheek af te sluiten. Uiteindelijk is een dakkapel echter wel een investering die zich gemakkelijk terugverdient. Een ander nadeel is de rommel en het werk dat het laten plaatsen van een dakkapel met zich meebrengt. Door te kiezen voor een prefab model zal ook dit echter heel erg meevallen, omdat dan alles binnen 1 dag achter de rug kan zijn.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Een warme woonkamer inrichting
Next post Design Keuken