Read Time:1 Minute, 54 Second

Het gebruik van dakbeveiliging is in de bouwsector geen sinecure. Nog regelmatig gebeuren er onnodige ongelukken omdat de beveiliging niet op orde bleek. Gelukkig nemen steeds meer bedrijven dakbeveiliging, waarvoor je terechtkunt bij Eyecatchersafety.com serieus. Maar hoe zit het nu met dakbeveiliging? Wanneer is het aanbrengen van dakbeveiliging verplicht? Welke soorten dak- en valbeveiliging zijn er zoal als jij en/of jouw personeel op hoogte werkt? Je leest het in dit blog!

In welke situaties is aanbrengen van dakbeveiliging verplicht?

Volgens het Arbobesluit 3.16 is het in diverse situaties verplicht om te zorgen voor valbeveiliging. Het aanbrengen van valbeveiliging is vereist als er op hoogtes van 2,5 meter of meer wordt gewerkt. Ook geldt de verplichting om te zorgen voor valbeveiliging als de werkzaamheden op een plat dak plaatsvinden en er een risico op vallen bestaat.

Belangrijkste soorten beveiligingsmaterialen

Er bestaan diverse soorten veiligheidsmiddelen die gebruik kunnen worden voor valbeveiliging. Bekend is de dakrandbeveiliging door hekwerken. Hierbij worden er aan de dakrand hekken bevestigd die het valgevaar minimaliseren. Een voordeel van dakrandbeveiliging is het feit dat dit systeem tijdbesparend is. Verder worden via het aanbrengen van dakrandhekwerk meerdere personen beschermd. Om deze reden is dakrandbeveiliging een voordelige manier van bescherming. Waar veel individueel op daken wordt gewerkt, wordt ook vaak gebruikgemaakt van anti-val gordels of veiligheidsharnassen. Dit zijn beschermende gordels die voorkomen dat een bouwvakker of dakwerker naar beneden valt bij een misstap. Naast deze accessoires worden er verder ook vallijnen, leeflijnen, helmen, katrollen en afdaalapparatuur gebruikt als e op hoogte wordt gewerkt. Feitelijk is het zo dat voor elk soort werk op hoogte wel een perfecte oplossing beschikbaar is om het valgevaar zoveel mogelijk te voorkomen of de risico’s te beperken. Op daken die een bepaalde hoogte hebben en regelmatig betreden worden, is vaak een kooiladder aangebracht, die op maximaal 2,5 meter hoogte begint. Kooiladders zorgen voor een veilige vluchtroute bij branden, maar zijn ook nuttig als snelle toegang om via de buitenzijde van een gebouw snel op het dak of op een andere plek in het gebouw te komen. Als het hoogteverschil van kooiladders meer dan tien meter bedraagt, moeten er verplicht rustbordessen aanwezig zijn die – zo staat in de Arbowet – om zes meter en maximaal 7,5 meter aangebracht dienen te worden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
vintage vloerkledentrends 2020 Previous post Vloerkleden trends 2020: de populairste soorten en modellen vloerkleden op een rijtje
groene woonkamer interieur Next post Groene woonkamer inrichting