Read Time:8 Minute, 51 Second

Je hebt het vast wel gemerkt: Nederland is aan het verduurzamen. Een groendak hier en wat  zonnepanelen daar zijn dan ook inmiddels een gewoon gezicht in het straatbeeld te noemen. De  combinatie tussen beiden zie je echter nog niet zoveel. En dat terwijl de samenwerking tussen die  twee juist heel veel voordelen heeft. Waarom? De SedumSpecialist legt het aan je uit.  

Zon & groen optimaal integreren  

Wij krijgen vaak de vraag of je een groendak kunt combineren met zonnepanelen. En het  antwoord is ja, dat kan zeker. Het is ook nog eens heel slim om dit te doen. Zonnepanelen en  groendaken versterken namelijk elkaars voordelen. De koelende werking van de sedumplantjes  kan de opbrengst van de panelen met wel 6 tot 15% verhogen. Daarbij vallen je energiekosten  lager uit, verleng je de levensduur van je dak en draag je een steentje bij aan de biodiversiteit in je  omgeving. Kortom: de beste optie voor je omgeving én portemonnee. Die combinatie tussen  sedum en solar is dus helemaal zo gek nog niet!  

Plat of schuin dak  

Daken bestaan in allerlei soorten en maten. Heb je het over de combinatie zonnepanelen en  sedum, dan is het platte (of zeer licht hellende) dak het meest geschikt. De panelen zijn  makkelijker in de ideale hoek ten opzichte van de zon te positioneren en je hebt geen aparte  maatregelen nodig om je groendak op zijn plaats te houden. Bovendien zijn er geen extra  voorzieningen nodig waarmee je je groendak in zeer droge periodes water kan geven. Op een  schuin dak loopt het regenwater namelijk sneller weg en kan dit wel nodig zijn.  

De installatie van een groendak, zonnepanelen of beiden zal dus goedkoper uitvallen dan bij een  schuin dak. Dat is dan ook de reden waarom je minder vaak schuine daken met zowel  zonnepanelen als een groendak ziet. 

Groendak typen  

Net als dat er allerlei verschillende daken zijn, valt hetzelfde te zeggen over de typen groendaken.  Grofweg wordt er onderscheid gemaakt tussen intensieve en extensieve groene daken.  

Intensief groendak  

Een intensief groendak lijkt nog het meest op een normale tuin, maar dan op je dak. Er wordt vaak  ook wel gesproken over daktuin. De planten en/of bomen hebben een vrij diepe worteling en moet  de benodigde voedingsbodem vrij dik zijn. Denk je aan een tuin, dan denk je ook al snel aan 

onderhoud en bij een intensief groendak is dit zeker nodig. Denk aan onkruid verwijderen, snoeien  en het bewateren van groen. Omdat dit type dak vaak bestaat uit grote planten of bomen die  schaduw op de zonnepalen kunnen werpen, is deze combinatie minder vaak te zien.  

Extensief groendak  

In de meeste gevallen worden zonnepanelen gecombineerd met een extensief groendak. Dit is  een dak vol sedumplanten, mossen en kruiden die zichzelf grotendeels in stand kunnen houden,  zonder al te veel onderhoud. De samenwerking tussen sedum en zonnepanelen is ideaal en hier is  waarom: 

– Sedumplanten blijven klein en zullen dus niet snel over de zonnepalen heen groeien. Er is dus  geen schaduw en daardoor ook geen rendementsverlies veroorzaakt door de planten.  – Als er een plant weerbestendig is, dan is het sedum wel. Droogte, vrieskou, felle zon of fikse  regenbuien, sedum laat zich niet zomaar kennen.  

– Doordat sedumplantjes zulke krachtpatsers zijn, hebben ze relatief weinig onderhoud nodig.  Bij de aanleg is het belangrijk ze voldoende water krijgen. Als je daarna hooguit 2x per jaar  checkt op onkruid, bemesting en bewatering ligt jouw groendak er het hele jaar mooi bij.  

– Sedum is eenvoudig (zelf) aan te leggen rondom de zonnepanelen met behulp sedummatten  of -cassettes.  

– De combinatie groendak met zonnepanelen maakt het dak behoorlijk zwaar. Omdat een  extensief dak een stuk lichter is dan het intensieve type, wordt er doorgaans voor deze vorm  gekozen.  

Kortom, sedum is een plant die zich prima thuisvoelt rondom/onder zonnepanelen. En dat het  allemaal verschillende voordelen met zich meebrengt is natuurlijk mooi meegenomen!  

extensief-groendak-beste-voor-zonnepanelen

Voordelen van sedum en zonnepanelen  

Sedumdaken en zonnepanelen hebben los van elkaar al vele voordelen. Door deze twee  duurzame oplossingen te bundelen kun je de eigenschappen van beiden versterken, met een  mooi woord ook wel synergie genoemd. Hieronder zetten we de vier belangrijkste voordelen op  een rij.  

1. Meer rendement op je zonnepanelen  

Veel mensen denk dat de hoeveelheid vermogen dat wordt opgewekt met zonnepanelen  afhankelijk is van de hoeveelheid zonlicht dat op het paneel valt. Minder bekend is dat ook de  temperatuur van een paneel hier een grote rol bij speelt. Op een zomerse dag kunnen de panelen,  logischerwijs, erg warm worden. Is het buiten 25 °C, dan kan de temperatuur van een paneel 50 

°C zijn. Heb je een bitumen dak en staan de panelen zo laag op het dak geplaatst dat er weinig  luchtcirculatie is, dan kan dit wel oplopen tot 65 °C of meer.  

Een zonnepaneel werkt het meest efficiënt bij een temperatuur van ongeveer 25 °C. Wanneer het  paneel warmer wordt, kun je rendement verliezen en dus opbrengst. Afhankelijk van het merk en  type zonnepaneel kan het gaat om 0,35-0,50% per °C. Tijdens die warme zomerdag kun je dus  zomaar 10 à 15 procent minder vermogen opwekken. In dat geval zou het fijn zijn als je je  zonnepanelen een beetje kunt koelen. En laat dat nou net een van de voordelen van een  sedumdak zijn!  

Doordat sedumplantjes de omgevingstemperatuur verlagen, heb je met zonnepanelen op je  groene dak veel minder last van rendementsverlies. Sedum kan de temperatuur van je panelen  beperken tot ongeveer 35 °C. Je kunt het dus eigenlijk zien als een soort natuurlijk airco.  

Uit diverse studies blijkt dat sedum het rendementsverlies 4 tot 15% terug kan dringen. Gezien dit  nogal breed is, is de exacte winst lastig aan te geven. Vast staat dat een groendak in ieder geval  een positieve invloed heeft op je zonnepanelen, en daardoor op de opbrengst wat vervolgens  weer zorgt voor een snellere terugverdientijd. Bij grotere oppervlakten kan dit oplopen tot serieuze  bedragen.  

hoger-rendement-zonnepanelen-profijt-grote-oppervlakten

2. Langere levensduur van je zonnepanelen  

Op het gebied van warmte heeft een groendak nog meer voordelen: de temperatuur verschillen  zijn een stuk kleiner. Is het warm, dan zetten stoffen uit en wanneer ze afkoelen krimpen ze weer.  Je zou het misschien niet zeggen, maar ook zonnepanelen kunnen krimpen of juist uitzetten,  afhankelijk van de temperatuur. Hierdoor kunnen er haarscheurtjes in de panelen ontstaan. Dit kun  je zien als kleine kabelbreuken. Heb je hier te veel van, dan kunnen je panelen op termijn 10%  minder opbrengen.  

Op het moment dat zonnepanelen worden omringd door sedumplantjes, wordt de thermische  spanning minder. Overdag wordt het dak minder warm en ’s nachts koelt het dak minder af. De  temperatuur blijft stabieler en daardoor wordt de kans op scheurtjes kleiner. Kies je voor  zonnepanelen op je groendak, dan gaan je panelen dus een stuk langer mee.  

3. Een boost voor de biodiversiteit  

Groene daken hebben als voordeel dat het de biodiversiteit van de omgeving vergroot. Door  zonnepanelen op je groendak te installeren, creëer je variatie in schaduw en zon, waardoor er ook  afwisselen ontstaat in temperaturen gedurende de dag. Hierdoor creëer je in feite je eigen kleine  ecosysteem met een diversiteit aan groen, insecten en dieren. 

De biodiversiteit op een sedumdak in combinatie met zonnepanelen blijkt groter te zijn dan op een  groendak zonder. Zoveel het verschil in plantenleven als het aantal aanwezige insectensoorten  gaat flink omhoog. Oftewel, je zorgt voor een fijne, afwisselende leefomgeving voor allerlei dieren  op je dak.  

boost-biodiversiteit-door-groendak

4. Verbeterde brandwerendheid  

Dankzij de waterbufferende werking van je sedumdak, zal deze door ons typisch Nederlandse  weer een groot deel van het jaar vochtig zijn. Leg je jouw groendak op de juiste manier aan, dan  leg je dus eigenlijk een extra brandwerende laag aan op je dak, waarmee je het risico op  brandgevaar verminderd.  

Goed aangelegde zonnepanelen zullen niet snel vlam vatten. Toch bestaat er altijd een kleine kans  dat het wel gebeurd. Deze kans is met name aanwezig wanneer de panalen in het dak liggen  (indak-systeem). Bij dit montagesysteem liggen, naast de panalen, de kabels ook in het dak  waardoor ze direct in contact zijn met isolatiemateriaal en folie. Zijn er fouten gemaakt bij de  installatie van een dergelijk systeem, dan kun je in het ergste geval te maken krijgen met een  brand.  

Heb je een opdak-systeem, dus liggen de panelen op je dak, dan is dit risico een stuk kleiner,  omdat de kabels niet direct op de dakbedekking liggen. Een sedumdak kan bij dit type  montagesysteem meerwaarde bieden. De sedumplantjes slaan namelijk veel vocht op en ook in  tijden van droogte en hitte zit er relatief veel vocht in de bladeren. Hierdoor branden de planten  slecht en heb je dus een natuurlijke brandwerende deken op je dak.  

Je eigen duurzame dak  

Zie jij zo’n dak vol voordelen ook zitten? Top! Maar dan?  

Zonnepanelen installeren op een sedumdak  

Heb je al een sedumdak en wil je deze voorzien van zonnepanelen? In dat geval zul je een deel  van je groendak vrij moeten maken voor de verankering van het montagesysteem. Gaat het om  een aerodynamisch zonnepanelensysteem, dan moet er behoorlijk wat van je groene dak  verwijderd worden, wat vrij zonde is en dus niet de meest effectieve aanpak.  

Mocht je toch de keuze maken om panelen op een bestaand sedumdak te plaatsen, werk dan  samen met een professionele partij die ervaring heeft met dergelijke combinaties. Zo voorkom je  problemen als lekkage of een gebrekkige installatie. 

Een sedumdak maken rondom een zonnepanelensysteem  

Wil je jouw dak met zonnepanelen een sedumdak maken, dan is het handig om te werken met  een groendaksysteem dat bestaat uit losse lagen. Zowel sedummatten als -cassettes zijn  eenvoudig op maat te snijden, waardoor je probleemloos om de zonnepanelen heen kan werken.  

Ga jij ook voor duurzaam?  

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden over sedum solar? Logisch, want zo  ben je niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook lekker bezig voor het milieu. Dubbel groen  dus! Ga jij ook voor een dubbel groen dak?  

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Hoe richt je een appartement in?
Next post Zo richt je je badkamer in om hem makkelijk schoon te houden